- This event has passed.
Timişoara – expoziţie Otto Dix!
3 iulie, 2009 - 2 august, 2009
Otto Dix: „Grafică critică 1920 – 1924”. Seria de gravuri „Războiul” şi grafica anilor 1920
Expoziţie cu program cadru
Vernisaj: Vineri, 3 iulie 2009, ora 17
Durata: 3 iulie – 2 august 2009
Discurs: „Otto Dix – ‘ Grafică critică 1920 – 1924‘ şi ‘Războiul‘ seria de gravuri 1924”; Vineri, 3 iulie 2009, ora 18
Workshop „Violenţă şi agresiune”; Sâmbătă, 4 iulie 2009, ora 10
Locaţie: Palatul Baroc / Muzeul de Artă Timişoara
Muzeul de Artă Timişoara organizează în perioada 3 iulie – 2 august a.c. expoziţia-eveniment:
Otto Dix – seria de gravuri „Războiul” şi grafică critică 1920-1924
Expoziţia, itinerată în Timişoara prin bunăvoinţa IFA (Institut für Auslandsbeziehungen e.V) şi a Centrului Cultural German din Timişoara şi susţinută de Consiliul Judeţean Timiş, adună peste 80 de lucrări din opera cunoscutului atist german.
Deschiderea expoziţiei va avea loc vineri, 3 iulie 2009, la ora 17 în Galeria Mercy a Palatului Baroc din Timişoara. În cadrul acestei expoziţii unice în România vor fi prezentate în total 86 de gravuri şi litografii semnate de Otto Dix, unul dintre cei mai importanţi artişti ale primei jumătăţi a secolului XX, cuprinzând printre altele seria de gravuri „Războiul” din 1924 şi numeroase alte grafici care au fost realizate în perioada 1920 – 1924. Artista liber-profesionistă şi mediatoarea de artă Wiebke Trunk va susţine o scurtă iniţiere în viaţa şi opera lui Otto Dix.
Sâmbătă, 4 iulie 2009, la ora 10, Wiebke Trunk va susţine la Palatul Baroc un workshop în limba engleză cu tema Violenţă şi agresiune. Acest workshop de trei ore se adresează în primul rând persoanelor mediatoare de artă, angajaţiilor muzeelor, precum şi pedagogilor, personalului didactic din domeniul artei, al istoriei, al politicii, dar şi studenţilor de la aceste facultăţi (participarea este gratuită, iar cei interesaţi sunt rugaţi să aducă imagini care să exprime violenţa în zilele noastre).
În cadrul acestui workshop mediatoarea de artă va face împreună cu participanţii, după o scurtă prezentare generală, un tur al expoziţiei şi o comparaţie între violenţa prezentă în lucrările lui Otto Dix şi în fotografiile din ziua de astăzi. Rezultatele acestui workshop vor fi prezentate sub forma unui colaj. Pe parcursul workshop-ului Wiebke Trunk va discuta împreună cu cei prezenţi posibilităţile de abordare ale operelor de artă mai ales în scopuri didactice, având ca punct de plecare opera lui Dix. De asemenea vor fi dezbătute si modalităţile de a transmite arta si de a o transpune în practica profesională (de exemplu în domeniul pedagogiei muzeale).
Cu stimă
Bogdan Nădăştean
Compartiment Relaţii Publice
Muzeul de Artă Timişoara