- This event has passed.
Timişoara: Portretişti germani şi austrieci din secolele XVII-XIX din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal
18 mai, 2013 - 30 iunie, 2013
Muzeul de Artă Timişoara, în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal, organizează sâmbătă, 18 mai a.c., la ora 18, vernisajul expoziţiei
Portretişti germani şi austrieci din secolele XVII-XIX din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal
Evenimentul va avea loc la Palatul Baroc din Piaţa Unirii, Timişoara, în prezenţa lui Marcel Tolcea, directorului Muzeului de Artă Timişoara, şi a curatorilor expoziţiei – Valentin Mureşan, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Galeria de artă şi Marius Cornea, Muzeul de artă Timişoara. Vernisajul este inclus în manifestările legate de celebrarea Nopţii Muzeelor şi se defăşoară împreună cu deschiderea expoziţiei Manifest. În acest sens, Muzeul de Artă Timişoara va fi deschis publicului în data de 18 mai 2013 între orele 16 – 24, intrarea fiind liberă.
Expoziţia poate fi vizitată la Timişoara până în data de 30 iunie a.c., în fiecare zi între orele 10-18 (în zilele de luni închis).
Parteneriatul dintre Muzeului Naţional Brukenthal şi Muzeul de artă Timişoara, continuă în acest an cu deschiderea celei de-a treia expoziţii de pictură germană şi austriacă din colecţiile pinacotecii sibiene în sălile timişoreanului Palat Baroc. După etalările de naturi statice (2011) şi de tablouri ale unor peisagişti (2012), expunerea lucrărilor unor portretişti ai acestei şcoli, completează imaginea de ansamblu pe care publicul interesat şi-o poate face în privinţa colecţiei de pictură germană şi austriacă din cadrul Galeriei Brukenthal.
Gen dintre cele mai dificile pentru pictori, portretul pune la încercare nu numai capacitatea de a reda fidel o fizionomie, ci mai ales de a surprinde expresia modelului, trăsăturile de caracter sugerate prin reprezentarea celui portretizat. Ca şi celelalte genuri ale picturii, portretul se încadrează permanent în evoluţia stilurilor artistice ale diverselor epoci, dar în plus este marcat de tendinţele modei, vestimentaţia personajului şi ambientul ce-l înconjoară, fiind parte integrantă a imaginii de ansamblu din tablou. Autoportretul, ca specie a portretisticii, constituie şi el un tip de reprezentare în care pictorul încearcă însă să prezinte o imagine despre sine, rareori aşa cum este şi de cele mai multe ori aşa cum se doreşte, cum vrea să apară.
Expoziţia noastră prezintă o suită de portrete şi autoportrete reprezentative pentru perioada secolelor XVII – XIX, lucrări aparţinând unor portretişti germani şi austrieci cunoscuţi în epoca lor, azi apreciaţi şi reevaluaţi de istoricii de artă contemporani, cunoscători ai fenomenului artistic din acele vremuri. Pentru a forma vizitatorului o viziune mai complexă asupra genului portretistic german şi austriac, pentru simeza expoziţiei am selectat portrete şi autoportrete dintre cele mai expresive şi reprezentative pentru gustul epocii, lucrări aparţinând pictorilor: Gottfried Auerbach, Peter Brandel, Johann Kupetzky, Martin Meytens, Christian Seybold, Johann Feuerlein etc.
Bogdan Nădăştean,
Compartiment Relaţii Publice
Muzeul de Artă Timişoara
0256-491592
www.muzeuldeartatm.ro