Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tulcea: Alexandru Ciucurencu – Artistul lunii Septembrie la Muzeul de Artă

26 decembrie @ 20:25 EET

Alexandru Ciucurencu

– Artistul lunii Septembrie la Muzeul de Artă

 

În luna SEPTEMBRIE 2013, Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr. 2 aduce în atenția publicului viața și opera pictorului Alexandru Ciucurencu.

 

Alexandru Ciucurencu s-a născut pe 27 septembrie 1903 la Ciucurova în județul Tulcea și a murit pe 27 decembrie 1977 la București. A început să picteze în 1916 la Tulcea, ca ucenic al zugravului Mihail Paraschiv. A studiat pictura la Școala de Arte Frumoase din București ( 1921 – 1928 ), unde i-a avut ca profesorii pe George Demetrescu Mirea și pe Camil Ressu. După ce a lucrat un timp cu grupul de artiști care formau Școala de la Baia Mare, a studiat la Academia Julian din Paris și în atelierul lui André Lhote. În 1948, a devenit profesor, apoi redactor ( 19571968 ), la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București. A fost membru corespondent al Academiei Române din 1963 .

Colorist exultant într-o fază inițială, a evoluat spre o paletă mai rafinată, un desen concis și compoziții geometrizate. În prima perioadă de creație a pictat mai ales naturi moarte, nuduri și peisaje, care se remarcă prin armonie coloristică. După 1944, Ciucurencu și-a schimbat tematica, realizând compoziții cu subiecte istorice sau sociale. A mai pictat și portrete ale personalități culturale ( Sonia Cluceru , Krikor H. Zambaccian , George Călinescu , Mihail Jora) sau portrete de muncitori și peisaje industriale.

Pentru a face cunoștință cu artistul Alexandru Ciucurencu, Muzeul de Artă vă propune să vizionați cinci lucrări.

Natura statică are efectul aerului tare și tonic al dimineții fără griji; Natura moartă cu chitară ne introduce în intimitatea vie a lucrurilor care-și așteaptă utilizatorul; Femeia în șezlong se relaxează, se odihnește, lenevește, într-o totală absență din prezentul ei. Imaginea bunicii de la țară, Bătrână tricotând, ale cărei mâini noduroase au abandonat munca grea a câmpului și grijile legate de aceasta, atrage prin modul în care o viață, o epocă, cu faptele, evenimentele și simțirile sale, este concentrată în gesturile unei activități simple. Peisajul urban este intrigant: pri vitorul este înșelat de albul care sugerează omătul iernii, dar verdele copacilor te aruncă într-o vară al cărui soare purifică peisajul astfel încât activitatea, forfota și aglomerația se distilează lăsând loc liniștii. Într-un fel, este inoculată o conștiință-atitudine a trecerii, fără acuzații, agresivități și sentimente, realitatea obiectivă rămânând în fundal. Este un fel de metaforă a vieții, dinspre sfârșit spre început, anulând cronologia.

În totul tot, vizionând operele lui Ciucurencu, străfulgerări ale realității din interiorul realității ne aduc o clipă de lumină.

La început nostalgic de toamnă, să căutăm lumina la Muzeul de Artă!

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.cjtulcea.ro , www.arhetur.ro , www.etnodobrogea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org

Details

Date:
26 decembrie, 2024
Time:
20:25 EET
Event Category:
Event Tags:
,