- This event has passed.
Tulcea: Autoportret de Corneliu Baba la Muzeul de Artă
1 iunie, 2013 - 30 iunie, 2013
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea vă invită să vizionați tabloul
Autoportret de Corneliu Baba la Muzeul de Artă
Artistul lunii Iunie la Muzeul de Artă este Corneliu Baba, al cărui tablou Autoportret vă așteaptă în frumoasa clădire a muzeului din str. Grigore Antipa nr.2.
Corneliu Baba s-a născut în noiembrie 1906 la Craiova. A studiat pentru scurtă vreme (1926) la Școala Națională de Arte Frumoase din București, dar nu a obținut nici o diplomă. Prima expoziție publică a sa a avut loc în 1934 la Băile Herculane. Anul următor și-a continuat studiile cu ajutorul lui Nicolae Tonitza în Iași, primind o diplomă în Arte Frumoase în 1938. Tot la Iași, a fost numit asistent al departamentului de pictură în 1939 și apoi profesor de pictură în 1946.
Puțin după debutul său oficial la Salonul de Artă din București cu o pictură numită Jucătorul de șah, a fost arestat și închis pentru scurtă vreme la închisoarea Galata din Iași. Anul următor a fost suspendat fără explicații din postul său de la facultate și mutat de la Iași la București.
Deși a avut o relație nu prea ușoară cu autoritățile comuniste, Baba a reușit să se impună ca un ilustrator și artist. În 1958, Baba a fost numit Profesor de Pictură la Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din București și a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor. Acum, problemele anterioare cu autoritățile comuniste par să dispară. În următoarea decadă, el și cu tablourile sale vor călători în toată lumea participând la expoziții în locuri diverse precum Cairo, Helsinki, Viena și New Delhi, culminând cu o expoziție personală avută la Bruxelles în 1964. În 1962, guvernul român îi va acorda titlul de Artistul poporului, anul următor devenind membru corespondent al Academiei Române, iar în 1964 va fi membru al Academiei de Arte Frumoase din Berlinul de Est.
Premiile și expozițiile au continuat să se acumuleze, conducându-l spre o expoziție personală la New York în 1970 și aducându-i decorația Steaua Roșie în 1971.
Cu puțin timp înainte de moartea sa în 1997, Baba și-a publicat memoriile sale, Notele unui artist din Europa de est. A primit, postum, Premiul de excelenț ă al Fundației Culturale Române.
Printre cele mai importate opere sunt o serie de portrete care au determinat criticii să-l compare cu Francisco Goya. În portretele sale a acordat o atenție deosebită mâinilor, ca element cheie în caracterizarea personalității umane, exact ca Rembrandt și marii portretiști din școala olandeză. Își pregătea portretele, pe urmele maestrului său Rembrandt, printr-un un număr uriaș de schițe ale mâinilor sau ochilor.
Tabloul Autoportret din expoziția permanentă a Muzeului de Artă ne face cunoștință cu omul și artistul Corneliu Baba. Ne vorbește fără să ne vorbească, ne întreabă fără să ne întrebe, este un meșteșugar cu mâini colțuroase de țăran prins în întregime în actul creației. Este perfect concentrat, fără urmă de relaxare, angajat într-o profundă discuție cu sine, căutând să înțeleagă, inchizitor și nemulțumit. Fără amintiri și nostalgii ale trecutului, fără planuri de viitor, ESTE pur și simplu PREZENT, este acțiune și viață.
Mergeți în luna Iunie la Muzeul de Artă și TRĂIȚI câteva clipe lângă și împreună cu Corneliu Baba!
Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice
Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro
www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro , www.arhetur.ro, www.etnodobrogea.ro , www.noviodunum.ro, www.muzee.org