Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tulcea: Nicolae Dărăscu – Artistul lunii Iunie la Muzeul de Artă

2 ianuarie @ 23:00 EET

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea vă invită să-l cunoașteți pe

Nicolae Dărăscu – Artistul lunii Iunie la Muzeul de Artă

Pe parcursul lunii iunie, Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2 vă propune spre contemplare lucrările pictorului Nicolae Dărăscu.

Nicolae Dărăscu s e naște pe 18 februarie 1883 la Giurgiu. Studiază la Școala Națională de Arte Frumoase din București, iar admirația sa pentru operele lui Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian îl determină să meargă să-și continue studiile la Paris, unde studiază mai întâi la Academia Julien și apoi la Academia Artelor Frumoase. A călătorit mult, în sudul Franței dar și în țară, în zona Vlaici-Olt și Dobrogea, fiind în căutarea peisajelor care îi amintesc de tinerețea sa, de exemplu în Delta Dunării sau pe coasta Mării Negre, peisaje pe care le redă în manieră impresionistă. Contactul cu artiști din alte zone culturale ale Europei, călătoriile care au inclus și vizitarea marilor muzee aveau sa îi deschidă orizonturi noi, conducându-l spre un limbaj pictural ce păstrează legăturile cu realitatea și tradițiile artei românești. Studiul textelor lui Chervreul și Helmholtz asupra legilor opticii care guvernează raporturile între culori își lasă amprenta asupra operelor sale, iar ulterior, impresionat de expresivitatea lui Matisse, reduce paleta coloristică numai la roșu, galben, albastru și verde. Este perioada în care pare obsedat de misterul Veneției, de colinele Balcicului sau de poezia bulevardelor bucureștene. Spre sfârșitul vieții ajunge la o stăpânire rațională a mijloacelor de expresie, fapt dovedit de mari compoziții cu nuduri feminine sau peisaje. Pictura sa dezvăluie disprețul contemporan pentru detaliile obiectului, în favoarea redării formelor prin culoare.

Nicolae Dărăscu are meritul de a fi conturat o școală națională de pictură și de a fi creat un climat cultural de schis noilor idei în epocă. În 1917, alături de pictorii Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, Iosif Iser și sculptorii Dimitrie Paciurea, Cornel Mederea și alți artiști pune la Iaşi bazele Asociației Arta Română. Din 1936 până în 1950 a fost profesor la Academia de Arte Frumoase din București. În Bucureşti moare, pe 14 august 1959.

Muzeul de Artă vă propune șapte lucrări ale pictorului, șapte secvențe din Dobrogea de acum un secol. Cerul este albastru, mai mult sau mai puțin întunecat, lumina soarelui toropitor de vară fiind adunată toată în pereții clădirilor și galbenul nisipiu al dealurilor. Până și verdele copacilor e nisipiu, totul respiră atmosfera încinsă și uscată tipic dobrogeană, care stabilește un alt ritm al vieții, un calm ce nu refuză nimic ci integrează tot, un calm asemeni veșniciei. Portul Sulina este unul întunecat. Întunecată este apa, întunecat cerul, iar clădirile își strigă deznădăjduirea prin găvanele mute ale ferestrelor. Cât despre Piața din Tulcea… Te ademenește, precum țigăncile lui Eliade, te gonește din prezent într-un vis, într-o altfel de viață, unde toate reperele se contopesc într-o stare de uitare de sine și de bine, o viață care pare mai adevărată decât cea reală și de unde nu mai ai voința să revii…

În Iulie, uitați provocările efemere ale prezentului și mergeți la Muzeul de Artă pentru un moment, două, trei….

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro, www.arhetur.ro, www.etnodobrogea.ro , www.noviodunum.ro, www.muzee.org

Details

Date:
2 ianuarie, 2025
Time:
23:00 EET
Event Category:
Event Tags:
, ,