- This event has passed.
Valea Bălcească, jud. Vâlcea: simpozionul „Tradiţiile neamului românesc în context european
1 noiembrie @ 03:28 EET
Memorialul Nicolae Bălcescu organizează a treia ediţie a simpozionului „Tradiţiile neamului românesc în context european” vineri 20 martie 2015, ora 10,00.
Simpozionul are ca argument contracararea intrării în desuet a valorilor noastre naţionale. Într-o lume a globalizării ideea de naţionalism introdusă în cultura şi educaţia tineretului a început să fie privită cu răceală şi dispreţ. Din comoditate sau din rea intenţie cei care ar trebui să se auto-sesizeze nu fac nimic sau sunt împiedicaţi să construiască, să promoveze valori culturale autentice.
După cum ştim la 1 ianuarie 2007, România a devenit membră a Uniunii Europene.Euforie, şampanie, Piaţa Universităţii, zeci de mii de oameni au ieşit pe străzi în toate oraşele. Am sperat că intrând în clubul select al Europei, vom fii egalii Germaniei, Franţei, Spaniei, vom trăi mai bine, vom avea venituri la nivelul vest-europenilor…
… 2015…, au trecut 7 ani, România a trecut printr-o criză economică (după alţii încă suntemîn ea), veniturile românilor au rămas aceleaşi, procentajul de atragere a fondurilor europene este redus, în schimb am devenit o imensă piaţă de desfacere a produselor partenerilor noştri vest-europeni.
Odată cu orientarea asta spre vest am importat şi obiceiurile lor. An de an suntem invadaţi cu diverse sărbători de import, care nu numai că urâţesc dar şi alterează spiritul nostru autentic, izvorât din negura veacurilor, în care am fost scut de protecţie la marginea Europei. O sărbătoare care a avut loc zilele trecute în data de 14 februarie a fost Valentine’s Day, zi în care am fost bombardaţi până la saturaţie de ziare, televiziune, pe stradă, în mall-uri de diverşi cupidoni cu arculeţe de jucărie şi asta în condiţiile în care avem propria noastră sărbătoare similară Dragobetele.
O altă sarbătoare este Haloween-ul. În această zi, puştii teribilişti, mai ales cei născuţi după „marele deranj” din 1989 se maschează în odioşi monştri, vampiri, vrăjitoare şi încep să bântuie pe străzi prin discoteci, încercând să imite un vechi obicei anglo-saxon, care nu are absolut nici o legătură cu spaţiul nostru carpato-danubiano-pontic.
La Memorialului Nicolae Balcescu încercăm să scoatem în evidenţă aceste valori autentice ale neamului românesc, intrate pe nedrept într-un con de umbră în acest tăvălug distructiv diabolic. Încercăm atât, unde şi cât putem să readucem în conştiinţa publică, nu numai personalitatea lui Nicolae Bălcescu cât şi pe cea a familiei sale, fiindcă de ce nu, de cele mai multe ori, mama, sora, fratele, prietenii, iubita, sunt sprijinul invizibil, din spatele unui om puternic.
Vor participa:
Dumitru Antonie CHELCEA, director, Memorialul Nicolae Bălcescu:
„ Cuvânt de salut” Ionela NIŢU, prof. drd, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale – Vâlcea:
„Modalităţi de petrecere a timpului liber în Staţiunea Băile Govora până la izbucnirea celui de-al doilea război mondial”
Andreea GRIGORE, prof., Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale – Vâlcea: „Malvina Urşianu – Corespondenţă cu parfum de epocă”
Dumitru GAROAFĂ, prof. Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale – Vâlcea: „Mentalul vâlcean între tradiţie şi modernitate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”;
Doina ALECA, prof., Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale – Vâlcea: „Pomicultura şi viticultura în Vâlcea medievală”
Dragoş TEODORESCU, prof. dr., Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale – Vâlcea: „Meşteşuguri şi minerit în judeţul Vâlcea început de secolul XVIII”;
Valentin HĂNULESCU, muzeograf, Memorialul Nicolae Bălcescu; „ Românii între tradiţii şi globalizare”
Simpozionul va fii moderat de Ionuţ SĂRARU, muzeograf, Memorialul Nicolae Bălcescu
Pentru mai multe relaţii responsabil proiect: Ionuţ Săraru-muzeograf
Tel: 0769983746
0743866673
E-mail:alla_trinacria52@yahoo.com;