- This event has passed.
Vaslui: expoziția lunii martie la Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui – MATERNITATE (teracotă) autor: sculptorul Vasile CONDURACHE (1919-1999)
4 martie, 2020 - 31 martie, 2020
MATERNITATE (teracotă)
autor: sculptorul Vasile CONDURACHE (1919-1999)
Exponatul lunii martie 2020 prezintă sculptura Maternitate, lucrare realizată în teracotă (lut ars) a sculptorului Vasile Condurache, originar din comuna Costești, județul Vaslui. Lucrarea face parte din Colecția de Artă Plastică Contemporană – Dr. Constantin Teodorescu – donată Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui în anul 1989.
Femeia văzută de artistul Vasile Condurache este prezentată ca maternitate împlinită de destin, ca mamă cu copil. Imaginea corpului feminin, în special în compoziții reprezentând maternități, este frecventă în opera artistului Vasile Condurache, care lucrează cu precădere în teracotă. Prin material și tematică, Vasile Condurache încearcă să transmită sugestia purității și tandreței. Artistul practică o sculptură figurativă, maternitățile sale având un caracter sintetic, simbolic, din care detaliile inutile au fost eliminate. Maternitatea a fost o temă obsesivă regăsită în numeroase lucrări sugestive.
Vasile CONDURACHE (născut Costești, Vaslui, 1919 – decedat: Bacău, 1999)
Studii academice:
- Academia de Arte Frumoase Iași – clasa maestrului Ion Irimescu.
- Profesor de sculptură și anatomie artistică la Universitatea de Arte și la Facultatea de Teologie Iași.
- Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Expoziții personale:
1959 – Galeria Simeza – Bucureşti;
1986 – Palatul Culturii – Iaşi.
Expoziții de grup:
din 1948 – participă la Saloanele de Artă din Iași;
din 1986 – participă la Saloanele de sculptură din București;
1986 – Art découverte – peintres et sculpteurs moldaves de Roumanie, Chapelle Saint-Louis du Collège Henri IV.
„Dominante sunt idealurile antropocentriste, concretizate în imaginea corpului feminin. Tandrețea, puritatea, grația își găsesc aici un corespondent imediat, cu reverberații asupra tuturor compozițiilor sale. O ipostază frecventă este cea a maternității, cu întreaga sa încărcătură simbolică. Materialul favorit este teracota, care aduce o căldură specială și conotațiile unui mediu vital și germinativ.”
Constantin Prut – critic de artă, București