Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Zalău: expoziţia de arte plastice NAŢIONALISM ÎN ARTELE PLASTICE DIN ROMÂNIA DUPĂ 1918

21 martie, 2018 - 28 martie, 2018

Începând cu 21 martie Vă invităm la o expoziţie de arte plastice cu titlul NAŢIONALISM ÎN ARTELE PLASTICE DIN ROMÂNIA DUPĂ 1918.
Arta plastică de-a lungul istoriei a fost un instrument eficient de exprimare, vizualizare şi promovare a unor idei, ideologii, concepte metafizice, religioase, morale, mistice, politice, etc. Fiind astfel un limbaj excepţional de comunicare, în efortul de formulare a unor mesaje clare putem sesiza şi realizările artistice care exprimă conceptul de naţiune şi naţionalism.
Pendulând între percepţia dreptului strămoşesc (ius sanguinis) şi dreptului pământesc (ius soli), ideea naţională din Europa şi ideologia naţionalistă sunt adoptate în mod conştient şi la români începând cu istoria modernă (sec. XVIII) şi se clarifică pe marginea unor idealuri de libertate naţională şi socială. Chipurile naţionalismului după 1918 reflectate în artele plastice din România se pot descoperi şi în patrimoniul muzeelor partenere la acest proiect expoziţional dedicat Centenarului: Muzeul de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” din judeţul Maramureş, Muzeul Judeţan de Artă Satu Mare şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Cu rădăcini din secolul XVIII-XIX de sorginte literară şi istoriografică cum a fost Şcoala Ardeleană sau Junimismul, în cultura românească după Marea Unire – vreme de 100 de ani – se pot descifra mai multe tipuri de abordări ale discursului naţional-naţionalist, vizibile în mod foarte sugestiv în artele plastice (folosite abuziv chiar, şi în scop propagandistic atât în perioada monarhiei, cât şi ulterior în perioada regimului comunist).
Astfel, în arta plastică tradiţionalismul interbelic se manifestă în căutările specificului naţional de rang estetic, extremismul fascist a avut câteva referinţe în grafica aplicată (nu deţinem astfel de piese), avem în schimb reprezentarea naţionalismului roşu (socialist) după 1947, materializat în istorismul socialist şi folclorismul artei socialiste, totodată naţionalismul comunist al Ceauşismului reflectat în protocronismul numit dacomanie (dacopatie), şi în sfârşit, orientările de tip etno-art ale perioadei postdecembriste.
Expoziţia va cuprinde portretele înaintaşilor mişcării naţionale, scene istorice, compoziţii cu figuri reprezintând ţăranul în port popular, şi personaje istorice precum Mihai Viteazu, Decebal, compoziţii cu daci, lucrări de inspiraţie etnografică, etc.
Vernisajul va avea loc miercuri, 21 martie 2018 la ora 13,30 la Muzeul de Artă Ioan Sima din Zalău (Str. Gh. Doja nr. 6).

Details

Start:
21 martie, 2018
End:
28 martie, 2018
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
View Organizer Website

Venue

Galeria de Artă „Ioan Sima” – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Str. Gheorghe Doja nr. 6
Zalău, Sălaj 450040 Romania
+ Google Map
View Venue Website