Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Zalău: expoziția „Cercetarea antropologică în România anilor ‘30”

22 ianuarie, 2019 - 28 februarie, 2019

Cercetarea antropologică în România anilor ‘30

Cercetări antropologice despre compoziția rasială a diferitelor comunități etnice din România au luat amploare în anii 1920 și mai ales în anii 1930. În acest context, conceptul de rasă a evoluat de la un termen tehnic, cu care oamenii de știință au explicat lumea naturală și prin intermediul căruia a fost explicată diversitatea fizică a umanității (rasa ca specie și subspecie), către un termen care definea caracteristicile unui grup etnic specific (rasa ca națiune). Treptat s-a format o adevărată obsesie pentru găsirea caracteristicilor biologice ale românului, germanului, ungurului și așa mai departe. Antropologii au încercat să găsească specificul biologic al individului, măsurând cutiile craniene, înălțimea, analizând culoarea ochilor și a părului, completând formulare genealogice. Azi însă aceste cercetări antropologice sunt prea puțin cunoscute; ele nu se predau la școli, iar mulți istorici ai perioadei interbelice adesea le ignoră.

Aceasta expoziție prezintă pentru prima dată publicului larg aspecte legate de cercetarea antropologică din România din anii ‘30. Pe lângă cercetările făcute de antropologii români în această perioadă, respectiv de către Gh. Popoviciu, Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include și un material cules de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție aceste documente, ele fiind prezentate acum pentru prima dată publicului din România.

Studiul vienez în satul Marienfield va fi acompaniat de cercetările legate de problemele biologice ale sașilor ardelenei din aceeași perioadă, mai ales cele întreprinse de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner și Wilhelm Schunn, alături de materiale legate de cercetarea făcută de antropologul maghiar Lajos Bartucz în zona Aradului în perioda premergătoare primului război mondial.

Pe lângă aspectul științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunităților etnice din România, expoziția își propune să familiarizeze publicul larg și tinerele generații cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii va fi utilă unei mai bune înțelegeri a perioadei interbelice.

Expoziția reprezintă colaborarea dintre următoarele instituții: Muzeul Municipiului București, Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Gr. T. Popa’ din Iași, Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK; Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău.

Vernisajul va avea loc în data de 22 ianuarie 2019, la Muzeul de Artă Ioan Sima Zalău.

Curator, Marius Turda (Oxford Brookes University)

Details

Start:
22 ianuarie, 2019
End:
28 februarie, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
View Organizer Website

Venue

Galeria de Artă „Ioan Sima” – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Str. Gheorghe Doja nr. 6
Zalău, Sălaj 450040 Romania
+ Google Map
View Venue Website