Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Zalău: Noaptea cercetătorilor europeni 2019

26 septembrie, 2019 - 27 septembrie, 2019

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (26 – 27 septembrie)

Joi 26 septembrie 2019

  • Ora 18 – Vernisajul (cu degustare) expoziției Nici o masă fără pește – alimentația regimului comunist între unde, cum și cât

Locație: Galeria de Artă ,,Ioan Sima”

Expoziția își propune o primă formă de valorificare a rezultatelor unui amplu proiect de documentare a comportamentelor alimentare din rural și urban, derulat la nivelul instituției. Tema este una de mare actualitate și răspunde preocupărilor actuale privind sănătatea și securitatea alimentară, dar propune și o perspectivă critică asupra tendințelor societății românești de a idealiza alimentația țărănească, pe fondul unei tot mai serioase insatisfacții legate de chimizarea și industrializarea hranei.

În cadrul expoziției, vor fi reconstituite spațiile blocului comunist asociate actului alimentar (bucătăria și sufrageria anilor 70), vor fi prezentate principalele mijloace de dezvoltare a competențelor culinare (cărți de bucate, caiete de rețete), vor fi abordate spații ale alimentației publice (cantina), respectiv vor fi surprinse aspecte legate de propaganda și publicitatea alimentară dar și de strategiile de suportare a austerității regimului prin bancurile epocii. Expoziția este și o formă de rememorare nostalgică a gusturilor copilăriei, cuprinzând un segment al ”amintirilor mâncăcioase” bazate pe interviuri.

Publicul participant va avea posibilitatea să deguste câteva din inovațiile devenite branduri alimentare ale perioadei comuniste, generate de bucătăria urbană, respectiv din categoria aperitivelor (celebra salată de boeuf și nelipsitele ouă umplute la mesele festive) dar și zona deserturilor (puternic dezvoltată în urban) cu preparate ”ieftine” precum salamul de biscuiți și checul.

Vineri 27 septembrie 2019

  • Ora 13 – Muzeul Istoriilor Subiective

Locație: pornire de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Secția de Istorie ,,Vasile Lucăcel”, traseu prin centrul orașului

Atelierul explorează prin interviuri o serie de istorii ale unor locuri și clădiri din Zalău și istorii personale sau familiale, urmărind înțelegerea modurilor în care istoriile personale se întrepătrund cu istoria locală, cum acestea se influențează reciproc și se intersectează cu istoria în sens larg, irigând-o cu experiențe, evenimente și transformări. Cunoașterea locală, expertiza științifică și tehnologiile moderne se îmbină în acest proiect de istorie orală, producând informație inteligibilă și ușor accesibilă publicului larg, și în același timp contextualizată spațial prin suprapunerea conținutului audio peste geografia orașului. Muzeul Istoriilor Subiective este un proiect colectiv în care intervievații nu sunt doar „subiecți” ai unei istorii „scrise” de cercetător, ci devin co-producători ai istoriei ce urmează a fi descoperită.

Activitatea din cadrul Nopții Cercetătorilor constă în „vizitarea” Muzeului Istoriilor Subiective cu ajutorul unei boxe portabile și a unui telefon mobil cu locația activată și cu aplicația radio aporee instalată, descrierea metodologiei și a detaliilor tehnice din spatele proiectului și planificarea unor noi etape de explorare a istoriei locale.

  • Ora 13 – Șezătoarea în satul tradițional – punerea în scenă a unei șezători din Sălaj.

Șezătoarea constituia un obicei important în viața socială a satului și se desfășura seara, după terminarea treburilor casnice unde fetele tinere învățau lucruri noi de la femeile mai vârstnice, ea reprezentând astfel şi o formă de inițiere.

Nunta tradițională – mize feminine

Căsătoria – măritatul, nunta – era o miză esențială pentru fetele din satul tradițional. Viața nu era împlinită în afara căsătoriei, dar selecția maritală era apanajul masculinului: feciorii erau cei care-și alegeau viitoarele soții.

În aceste condiții, fetelor le rămâneau doar mijloacele magico-rituale de selecție a unor posibili parteneri. O parte a scenariilor magico-rituale erotice se performau în șezătoare, locul în care fetele se întâlneau și lucrau împreună.

Nunta din satul tradițional conservă o serie de momente magico-rituale bine integrate în scenariul ceremonialului nupțial. Multe dintre ele se performează și azi, chiar dacă logica și semnificația lor arhetipală a fost uitată.

Locație: Galeria de Artă ,,Ioan Sima”

  • Ora 18,30 – Workshop: DacTech. Cercetarea monumentelor romane folosind tehnici fotografice moderne.

Locație: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Secția de Istorie ”Vasile Lucăcel”

În ultimele decenii cercetarea epocii romane a beneficiat de aportul unei game vaste de tehnici moderne. Acestea îmbunătățesc considerabil atât cercetarea arheologică (LIDAR; măsurători geo-fizice; etc.) cât și alte aspecte ale cercetării acestei epoci. Workshop-ul propus dorește să ofere publicului câteva exemple definitorii ale îmbunătățirii rezultatelor cercetării prin uzitarea tehnicilor moderne (RTI; fotogrametrie; etc.) în studiul monumentalității romane. Atelierul se adresează atât tinerilor interesați de folosirea noilor tehnologii în documentarea trecutului, cât și adulților preocupați de istoria locală, având o importantă componentă practică, participanții putând experimenta aceste tehnici inedite printr-un exercițiu de modelare fotogrametrică 3D a unui monument epigrafic din lapidariul găzduit în curtea muzeului.

  • Ora 20 – Ceaiul cercetătorului

Locație: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Secția de Istorie ”Vasile Lucăcel”

Details

Start:
26 septembrie, 2019
End:
27 septembrie, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Str. Unirii nr. 9
Zalău, Sălaj 450042 Romania
+ Google Map
View Venue Website