Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tulcea: Expoziție de plăci ceramice „Eugen Ispir” la Casa Avramide

2 iunie, 2021 - 30 aprilie, 2022

Miercuri, 2 iunie, de la ora 15:00, o nouă expoziție va fi vernisată la parterul Casei Avramide, intitulată și Casa Colecțiilor. Este vorba de expoziția de plăci ceramice „Eugen Ispir” din colecția de Artă Decorativă Europeană a Muzeului de Artă din Tulcea.

Curator: Cercetător științific DANIELA IACOBLEV-BARĂU

Colaborator: Conservator RALUCA MOCĂNIȚĂ

Daniela Iacoblev-Barău, cercetător științific în cadrul ICEM și curator al expoziției, prezintă detalii:

Prin intermediul expoziției de plăci ceramice „Eugen Ispir”, specialiștii din Muzeul de Artă al CMPCND din ICEM Tulcea își propun să promoveze 19 lucrări ale artistului, din Colecția de Artă Decorativă Europeană. Exponatele vor putea fi admirate în intervalul 2 iunie 2021-30 aprilie 2022, la parterul Casei Avramide din str. Progresului, nr. 32.

 

Eugen Ispir a fost un artist complex, polivalent, care s-a afirmat printr-o tehnică interdisciplinară. Pictorul s-a născut pe 9 martie 1909 în satul Văratec din județul Neamț și a încetat din viață în iulie 1974, la București. După studiile gimnaziale de la Târgu Neamț, el a absolvit Școala Normală „Mihai Eminescu” din Botoșani și Academia de Arte Frumoase din Iași, România (Promoția 1932). Domeniile de activitate în care s-a desfășurat au fost educația, cultura și arta. Eugen a lucrat cu îndemânare pictură de șevalet, grafică, sculptură, artă monumentală, ceramică și sticlă. Ultimul deceniu de viață și l-a petrecut în regiunea Veneto din Italia, un spațiu care a inspirat și a promovat artiști de renume mondial.

Modalitatea de exprimare a lui Eugen Ispir a fost puternic influențată de creațiile artiștilor francezi, pe care le-a admirat în călătoriile lui. În demersul său artistic, maestrul a redus figurativul la forța expresivă a culorilor. Cu toate că se identifică o tendință a stilului către Fovism, Ispir s-a jucat cu volumul. A obținut chiar și un brevet de inventator pentru rășini colorate. Lucrările sale au o mare valoare plastică. Meritele omului de cultură au fost încununate cu decorații din partea unor țări în care a făcut schimburi de experiență.

Prolifica creația artistică conține cicluri tematice precum: „Drumurile și amintirile lui Ion Creangă”; „Pe urmele Unirii”; „Delta Dunării”; „Reconstrucția orașului Iași”; „Priveliști din opera lui Mihail Sadoveanu”. La acestea se adaugă: naturi statice; compoziții cu personaje, animale și păsări; compoziții istorice evocatoare ale vieții lui Ștefan cel Mare; peisaje din Paris, Veneția și Odessa; compoziții abstracte. A executat lucrări de artă decorativă și decorații murale în București, Balotești, Brașov, Galați, Slobozia și Târgu Neamț.

Lucrările lui Eugen Ispir fac parte din colecții particulare, precum și din patrimoniul cultural gestionat de instituții de cultură naționale și internaționale. În colecțiile Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea sunt 77 de bunuri culturale din etape diferite de creație.

Inspirat de unul dintre cele mai importante izvoare de cunoaștere ale istoriei, ceramica, Eugen Ispir a modelat figurine și plăci ceramice în ronde-bosse și relief scufundat. Cele 31 de plăci din Colecția de Artă Decorativă Europeană a Muzeului de Artă din Tulcea sunt lucrate din argilă. Majoritatea reprezentărilor incizate sunt definitivate prin glazurare. Culorile din compozițiile ceramice par obținute din oxizi metalici diferiți, aplicați sub formă de emulsii.

Temele tratate sunt: femeia, jocul, țăranca, procrearea, viața intrauterină, natura, animalele, păsările, universul acvatic. Formele sunt stilizate, construite cu linii predominant curbe continue și ferme, încadrate frecvent în chenare. Ritmul liniar este ușor de recunoscut. Caracterul grafic este grațios, plin de blândețe prin traseul său jucăuș.

Details

Start:
2 iunie, 2021
End:
30 aprilie, 2022
Event Category:

Organizer

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea
Phone
0240 513231
Email
relatiipublice@icemtl.ro; icemtl@icemtl.ro
View Organizer Website

Venue

Casa Avramide – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” – Tulcea
str. Progresului, nr. 32
Tulcea, Tulcea Romania
+ Google Map
Phone
0240513231