Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Muzeul Național al Literaturii Române organizează marți, 27 iulie 2021, ora 17.00, în Grădina MNLR (Strada Nicolae Crețulescu , evenimentul „Omul și limbajul”, dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea lingvistului, scriitorului și profesorului excepțional care a avut viziunea și înțelegerea specifice unei construcții intelectuale veritabile.

27 iulie, 2021

Muzeul Național al Literaturii Române organizează marți, 27 iulie 2021, ora 17.00, în Grădina MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 😎, evenimentul „Omul și limbajul”, dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea lingvistului, scriitorului și profesorului excepțional care a avut viziunea și înțelegerea specifice unei construcții intelectuale veritabile.
La eveniment vor susține prezentări doamna Maria Marcela Dos Santos, consilieră și responsabilă a Secțiunii Consulare în cadrul Ambasadei Republicii Orientale Uruguay în România, prof. univ. dr. Nicolae Saramandu, CS I, director al Departamentului de dialectologie, geografie lingvistică, fonetică și onomastică din cadrul Institutului „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, membru corespondent al Academiei Române, și prof. univ. dr. Emil Ionescu, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității din București. Întâlnirea va fi moderată de conf. univ. dr. Alexandru-Cosmin Nicolae, CS III la Institutul „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. La eveniment, vor fi prezenți, de asemenea, doamna Begoña Magraner şi domnul Víctor M. Arbe, reprezentanți ai Institutului Cervantes.
Eugen Coșeriu (1921-2002) debutează cu Mozaic arab, publicat în revista Itinerar, din Chișinău. Scrie eseuri de critică literară, proză scurtă și versuri. În 1939, studiază filologia, filosofia și dreptul la Universitatea din Iași, unde îi are ca profesori pe Iorgu Iordan, G. Călinescu (care îl portretiza pe „pretânărul baasarabean”, „turbulent, dar lesne orientabil în toate ramurile culturii”), Octav Botez, Gh. I. Brătianu. Obține o bursă din partea Institutului Italian de Cultură din București pentru a studia la Roma, apoi la Padova, timp de un an, în perioada 1944-1945, și, ulterior, la Milano, în 1949. La Roma, își va susține licența sub îndrumarea slavistului Giovanni Maver, iar în filosofie, la Milano, sub îndrumarea lui Antonio Banfi. A lucrat ca redactor la ziarul Corriere Lombardo, a fost lector la Universitatea din Milano și traducător al volumelor Artă și valoare, Orizont și stil de Lucan Blaga. În 1951, călătorește în Uruguay, unde este desemnat profesor de lingvistică la Universitatea din Montevideo și profesor de lingvistică generală și hispanistică la Instituto de Profesores Artigas. Primește cetățenia uruguayană.
Ca profesor invitat, ține cursuri la Universitatea Malaga și la Universitatea Navarra, din Spania, la Universitatea din Coimbra (Portugalia), iar din 1961 și până în 1963, la Universitățile din Bonn și Frankfurt. Ultima parte a carierei sale este legată de Universitatea din Tübingen (Germania), unde predă lingvistica romanică până în momentul pensionării, în 1991, și unde se stinge din viață, în 2002. A fost membru de onoare al Academiei Române, al Academiei Norvegiei, Academiei Finlandei, al Academiei Braziliene și al Academiei din Heidelberg. A ocupat funcția de președinte al Societății Internaționale de Lingvistică Europeană în perioada 1969-1970.
Împlinirea a 100 de ani de la nașterea lingvistului român constituie o oportunitate pentru diferite instituții din țară și din străinătate să organizeze evenimente și proiecte dedicate, cum ar fi conferința internațională Coseriu’s linguistics – origin and actuality, care va avea loc la Universitatea din Zürich (Elveția) în parteneriat cu Arhivele Eugenio Coșeriu – Prof. Dr. Wiltrud Mihatsch, Romanisches Seminar der Universität Tübingen; o serie de lecturi publice la Universitatea din Zürich, un concurs de traduceri organizat de Cercul Literar Magia cuvântului, la Facultatea de Litere din cadrul Universității de Stat din Moldova; o serie de prezentări la Catedra de Studii Umaniste Eugen Coșeriu din Montevideo (Uruguay); publicarea unor articole de specialitate în revista academică Concordia Discors vs Discordia Concors: Researches into Comparative Literature, Contrastive Linguistics, Cross-Cultural and Translation Strategies. Având în vedere complexitatea organizării evenimentelor, precum și diversitatea acestora, a fost creată o hartă care să reprezinte toate intervențiile, publicațiile și conferințele susținute cu ocazia centenarului Eugen Coșeriu, care poate fi consultată aici: https://coseriu100.info/map-coseriu100/.
Parteneri principali al proiectului: Ambasada Uruguay în România, Institutul Cervantes din București
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. Participarea la eveniment se face pe bază de rezervare la programe@mnlr.ro sau la numărul 0736598451 (Gabriela Toma).

Detalii

Dată:
27 iulie, 2021
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Hartă Google