- This event has passed.
Bușteni: Povestea celor 47 ronin, la Castelul Cantacuzino intr-o expoziție de stampe japoneze
5 noiembrie, 2021 - 22 aprilie, 2022
Povestea celor 47 de ronin, la Castelul Cantacuzino. intr-o expoziție de stampe japoneze
Peste 100 de stampe japoneze, ce înfățișează scene și actori din teatrul Kabuki, vor fi expuse la Castelul Cantacuzino din Bușteni începând cu 5 noiembrie în expoziția Kabuki – colecția Ukiyo-e av. Seorge Șerban
Vizitatorii vor putea descoperi, până pe 22 aprilie 2022, în Galeria de Artă a muzeului și celebra poveste a celor 47 de ronin, adaptată în nenumărate spectacole de teatru.
Deschiderea oficială a expoziției ”Kabuki – colecția Ukiyo-e av. George Șerban”, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, va avea loc vineri, 5 noiembrie, la ora 14.00, și va transmisă live pe canalul de Facebook al Castelului.
Lucrările expuse fac parte din colecția privată a avocatului George Șerban și aparțin unor importanți maeștri japonezi Ukiyo-e din perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo – 27 artiști japonezi din secolele XVII – XIX, prezentați cronologic, și școlile de artă din care făceau parte.
De asemenea, iubitorii de artă vor descoperi pe simezele galeriei povestea celor 47 de ronin, legenda japoneză care are la bază o poveste reală, din timpul epocii Edo. Aceasta vorbește de un grup de samurai care au rămas fără stăpân după ce al lor daiymo (stăpân feudal) a fost obligat să comită seppuku (sinucidere rituală) pentru atacarea unui oficial judecătoresc pe nume Kira Yoshinaka. Roninii i-au răzbunat onoarea stăpânului lor după ce au așteptat și au plănuit cu răbdare uciderea lui Kira timp de peste un an.
În Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, vizitatorii vor avea ocazia să descopere Kabuki, unul dintre cele trei stiluri de teatru care a apărut în Japonia, în jurul anului 1603. Acest tip de spectacol i-a fascinat atât de mult pe artiștii plastici japonezi ai acelor vremuri, încât au creat numeroase lucrări care au contribuit puternic la popularizarea și promovarea teatrului Kabuki și a artiștilor săi.
Un punct de atracție al expoziției va fi reprezentat de o serie de stampe timpurii, printre care se numără și cea realizată de Tôshûsai Sharaku (activ c. 1794-1795). Lucrările originale ale lui Sharaku sunt rare în sine, deoarece acest artist a lucrat doar zece luni, după care a dispărut misterios.
De asemenea, iubitorii de artă vor putea admira stampe semnate de artiști precum Moronobu, creator japonez cunoscut pentru popularizarea genului ukiyo-e a picturilor și picturilor din lemn la sfârșitul secolului al XVII-lea, Tani Bunchō, artist și poet, Katsushika Hokusai, pictor ukiyo-e japonez care în timpul vieții a folosit mai multe pseudonime, și Keisai Eisen, dar și lucrări care au aparținut marilor școli, precum Școala Torii, Katsukawa și Utagawa. Toate aceste stampe vor dezvălui un fascinant spectacol al detaliilor și culorilor.
Expoziția, organizată de Castelul Cantacuzino și Societatea civilă de avocaţi „Şerban şi Asociaţii”, în parteneriat cu Asociaţia culturală „Pictor Octavian Smigelschi” şi Muzeul Naţional Brukenthal, va putea fi vizitată până pe 22.04.2022.