- This event has passed.
București: exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipiului București: Triodul din 1746
3 noiembrie, 2021 - 30 noiembrie, 2021
Triodul din 1746 a fost imprimat la București în timpul celei de-a patra domnii în Țara Românească (1744-1748) a lui Constantin Mavrocordat și poate fi văzut în expoziția „Carte rară din epoca domniilor fanariote” (este cea mai veche lucrare expusă aici). Multiplele sale semnificații, ca ediție și ca exemplar, ne-au determinat să alegem această carte pentru a figura pe afișul expoziției.
Dintre domnii fanarioți, Constantin Mavrocordat este cel care a acordat cea mai mare atenție tiparului, în care vedea un instrument strategic de punere în practică a proiectelor sale de reformare a societății. Domnul a poruncit ierarhilor să înființeze tipografii în Țara Românească și Moldova, în care să imprime toate cărțile liturgice (de slujbă) necesare săvârșirii cultului în limba română. El însuși a înființat la București două tipografii: Tipografia Școlii Mănăstirii Văcărești în 1741 și Tipografia Domnească în 1745. În această ultimă tipografie a apărut în 1746, cu binecuvântarea mitropolitului Neofit Cretanul (1738-1753), Triodul – carte care cuprinde cântările și slujbele din timpul Postului Mare și Slujba Învierii. Titlul: „Triodul adică trei cântări” vine din limba greacă și derivă din însăși structura cărții, respectiv a canonului imnografic compus din trei ode. Pe pagina de titlu se dă anul de la facerea lumii (veleatul) – 7255, iar anul de la Hristos – 1746 apare în epilogul tipografului (de la fila 355 verso).
Continuarea descrierii – autor dr. Daniela Lupu, Biblioteca Muzeului Municipiului București – aici: https://muzeulbucurestiului.ro/exponatul-lunii.html