Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Creații din lut. Atelier pentru copii la MARe/Muzeul de Artă Recentă, duminică, 28 noiembrie 2021

28 noiembrie, 2021

Creații din lut. Atelier pentru copii
Duminică, 28 noiembrie
Orele 12:00 – 15:00
Copii de 4-7 ani (12:00 – 13:00)
Copii de 7-13 ani (13:30 -15:00)
50 de lei/participant.
Grupurile sunt formate din maximum 10 copii.
***Înscrierile se fac doar pe adresa de email: educational@mare.ro
cu mesajul: ”Broșe multicolore”, unde menționați numele și grupa de vârstă a copiilor participanți.
Vă recomandăm se vă înscrieți și pe grupul MARe de MIC, dacă sunteți interesați de atelierele noastre duminicale: https://www.facebook.com/groups/maredemic
Prezentare:
Iei o bucată de lut și o lași să alunece ușor în căldura palmelor, iar dacă începi să le și miști descoperi că din mâinile tale tocmai a ieșit un crâmpei de poveste. Mai iei o bucată, și de data aceasta continui povestea și îi dai un sens.
Copiii fac întotdeauna lucruri cu sens, chiar dacă nouă ni se par ieșite din tiparele cunoscute. În acest atelier le vom prezenta copiilor arta volumelor și a tridimensionalității, prin care artiștii ne impresionează cu obiecte reale care ocupă spațiul muzeal.
Vom vorbi despre sculpturile din Muzeul de Artă Recentă, observând diferitele materiale folosite precum lutul, piatra și lemnul, sau cele mai neconvenționale precum fibra de sticlă sau chirpiciul, dar și despre felul în care sculptorii moderni și contemporani adaugă noi fațete noțiunii de sculptură, datorită conceptelor pe care le reprezintă în sculpturile lor și a formelor inedite folosite de aceștia.
Cu cei mai micuți vom discuta despre diferența dintre pictură și sculptură, dintre o imagine reprezentată pe foaie sau pe pânză și o imagine reprezentată prin obiect.
Partea practica se va îmbina cu noțiuni teoretice despre formă, volum, proporții, compoziție, textură, stilizare, relația dintre lumină și umbră, dintre plin și gol. Vom vedea dacă cei mici vor alege să modeleze o inima înaltă precum cea a lui Nicodim sau o sferă perfectă precum cea a lui Pavel Ilie.
Cu siguranță aceștia se vor amuza de monstrul lui Mircea Roman și vor încerca să modeleze o siluetă asemănătoare lui. Le vom arăta copiilor puterea magică a sculpturii și vom transforma pătratele negre ale lui Roman Cotoșman în cuburi.
La fiecare grupă atelierul se axează pe nevoile vârstei: pentru cei mai mici este importantă dezvoltarea abilităţile motorii fine ale mâinilor, iar pentru copiii de 7-9 atelierul vine ca ajutor în dezvoltarea gândirii spaţiale, a înțelegerii conceptului de culoare şi formă a obiectelor. În plus, modelarea are efecte benefice asupra sistemului nervos al copiilor, în general.
Modelajul ajută mult și în dezvoltarea viziunii asupra tridimensionalului, punând mintea la încercare și totodată provocându-i pe cei mici să realizeze un obiect decorativ sau sculptural. Modelajul ajută la concentrare și determină copilul să gândească asupra dezvoltării unui modelaj până acesta va căpăta o formă prestabilită prin desenarea unei schițe anterioare.
Modelajul în lut este o modalitate prin care copilul își spune povestea despre sine, atât prin figurinele create, cât și prin cuvintele care acompaniază activitatea de modelaj.
În acest atelier vom descoperi o nouă formă de limbaj, prin formă și senzorialitate vom deschide noi căi de comunicare pe temele alese din muzeu și simbolurile întâlnite în lucrări (floarea preferata, animalul preferat, inima, familia, monștri etc.). Prin frământarea unei bucăți de lut fiecare copil își poate creea propria poveste sau o poate transpune pe cea deja imaginata din tablourile și sculpturile prezentate în turul ghidat prin muzeu (personaje, animale, simboluri etc.) Totodată copii își vor dezvolta și limbajul verbal și vocabularul învățând termini noi și descriind ceea ce văd, aud și simt.
Modelajul nu este doar o modalitate de autocunoaştere şi de autodezvoltare, ci şi un mijloc de comunicare şi de intrare în relaţie cu ceilalți copii, prin utilizarea lutului ca subiect comun în grup.
Atelier realizat de Ana Olivia Lăzărescu.
Cambridge School of Bucharest este partener al MARe/Muzeul de Artă Recentă pentru programele educaționale.

Details

Date:
28 noiembrie, 2021
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website