Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Câmpulung: expoziția ”Din comorile Transilvaniei – cămașa femeiască”, mai – august 2022

10 mai, 2022 - 31 august, 2022

MARȚI, 10 MAI 2022, ORA 16.00, SECȚIA DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ – VERNISAJUL EXPOZIȚIEI TEMPORARE ”DIN COMORILE TRANSILVANIEI”
Timp de patru luni, în perioada mai – august 2022, Secția de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung găzduiește expoziția temporară ”Din comorile Transilvaniei – cămașa femeiască”.
Mâine, marți, 10 mai 2022, la ora 16.00, va avea loc vernisajul expoziției. Un plăcut prilej de a vă invita la prima prezentare a exponatelor.
Pe toată durata expoziției, publicul vizitator va avea ocazia de a admira piese vestimentare tradiționale de o decorativitate ieșită din comun, de o eleganță impecabilă și cu un stil de neconfundat, mai exact piese de port femeiesc din regiunea etnografică Transilvania, alături de fotografii de epocă.
Bunurile culturale expuse aparțin zonelor etnografice: Sălaj, Câmpia Transilvaniei, Țara Năsăudului, Valea Mureșului Superior, Ținutul Pădurenilor, Mărginimea Sibiului, Țara Bârsei, Țara Făgărașului, Ținutul Secuiesc și regiunilor etnografice: Maramureș, Banat, Crișana și Oaș.
Expoziţia temporară este realizată în colaborare cu alte două instituții muzeale din țară: Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj.
Vă așteptăm cu mult drag!
*Costumul popular femeiesc are în componență următoarele piese: cămașa femeiească (ie, ciupag, spăcel, spătoi), catrință (zadie, zăvelcă, opreg, păstură, șorț), brâu (bete, frânghie, frâmbie), pieptar (ilic, cojoc), ștergar (marama, ceapsa, conciul, vălitoare, cârpa, basmaua, năframa). În funcție de anotimp sau cu ocazia diverselor sărbători se îmbrăcau cu cojocul, bondița, șuba, sumanul, guba, țundra, buboul. Ca piese de încălțăminte se purtau: opinci, cizme, ghete, pantofi.
**Cămașa femeiască din Țara Bârsei era confecționată din mătase colorată și din tulle foarte subțire lucrate de fabrică. Ornamentația constă din broderii compacte pe guler și la manșete din fir metalic auriu și argintiu.
Vecină cu Țara Bârsei este zona Branului în care se poartă un costum ce are multe puncte comune cu cel din nordul Munteniei. La confecționarea cămășilor femeiești era folosită pânza de casă (din bumbac) și pânza de cânepă. Aparține tipului de cămașă încrețită la gât și se compune din stani (fața și spatele), mâneci, clini (numiți și aldoaie) și o pavă (bucată care se adaugă sub mânecă). Ia de Bran se prezintă sub două subvariante: ia cu mânecă cu altiță, ia cu mânecă fără altiță. După modul de terminare a mânecii distingem următoarele variante: mâneca cu obinzică sau pumnași, cu pumnași întorși, cu fodori, cu mâneca largă. Dintre motivele decorative remarcabile sunt cârligul ciobanului, colțișorii, șebace (chenare), motive skeomorfe și motive florale.

Organizer

Muzeul Municipal din Câmpulung
View Organizer Website

Venue

Muzeul Municipal Câmpulung. Secția de Etnografie și Artă Populară
Str. Republicii nr. 5
Câmpulung, Argeș 115100 Romania
+ Google Map