Muzeul Național al Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Olteniei din Craiova, organizează expoziția Nicolae Titulescu. O viață în slujba României, deschisă la Muzeul de Istorie până la data de 30 octombrie 2022.
Expoziția face parte dintr-o serie mai largă de manifestări dedicate împlinirii a 140 de ani de la nașterea marelui om politic și diplomat, care și-a pus amprenta asupra întregii politici externe românești și europene din perioada interbelică.
Muzeul Olteniei deține mai mult de 1.000 de piese de patrimoniu care constituie Colecția „Nicolae Titulescu“.
Obiectele păstrate de muzeul craiovean provin de la Georgel Nenişor, fiul Corneliei, una dintre surorile lui Nicolae Titulescu, care a donat importante documente de familie. Și aceștia nu sunt singurii care au ales să încredințeze instituției de cultură din Bănie documente și obiecte personale ale distinsului diplomat Nicolae Titulescu.
Întreaga expoziție se constituie ca un omagiu adus acestui remarcabil om politic, jurist și profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, care a intrat în conștiința publică românească și europeană, în primul rând, ca diplomat, îndeplinind funcțiile de ministru plenipotențiar al României la Londra, ministru al Afacerilor Străine la București și președinte al Ligii Națiunilor de la Geneva.
În cadrul expoziției, sunt incluse peste 100 de piese de patrimoniu, printre care documente și fotografii de epocă originale, cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu, inclusiv o serie de obiecte personale, care oferă o notă specială de atractivitate acestui eveniment cultural.
Vizitând expoziția, avem ocazia să-l descoperim pe Titulescu la vârsta copilăriei, alături de surorile sale, Cornelia și Paula, apoi elev, mai târziu, student la Paris, sau în clipe de relaxare, împreună cu soția sa, Ecaterina, la Cannes.
Totodată, vor fi expuse o serie de documente și fotografii care îl înfățișează pe Titulescu în compania unor diverși oameni de stat ai vremii, fapt ce atestă importanța eforturilor sale politice și diplomatice în vederea consolidării Micii Înțelegeri și înființarea Pactului Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934.
Acest demers expozițional este completat de o serie de obiecte personale de mare valoare printre care: tocul folosit la semnarea, în anul 1920, a Tratatului de la Trianon, bicornul de la uniforma de diplomat, un costum care a aparținut lui Titulescu, camera sa de filmat ș.a.
La rândul ei, instituția gazdă a realizat un număr de 13 panouri fotodocumentare, care vin să întregească informațiile asupra vieții și activității acestui diplomat român de excepție.
În ansamblul său, expoziția exprimă actualitatea și nevoia stringentă a prezenței spiritului elevat și anticipativ al celui care a fost Nicolae Titulescu, un patriot veritabil, nu de paradă, pătruns de un profund europenism.
Așa după cum remarca regretatul cercetător al vieții și al operei lui Titulescu, George Potra, acesta nu trebuie uitat și, cu atât mai mult, blamat, deoarece: ”Cu el rămân puternice bastioanele rezistenței și aripile speranței românești”.