Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Drobeta-Turnu Severin: conferința „De la zeii păgâni la creștinism, arheolog expert Călin Ioan Timoc”, 19 decembrie 2022

19 decembrie, 2022

Conferintele Patrimonium Drobetense – De la zeii păgâni la creștinism, arheolog expert Călin Ioan Timoc (Muzeul Național al Banatului).
Unul din subiectele cele mai fascinante despre lumea antică este cel legat de credințele religioase păgâne care au dominat Europa în epoca clasică și felul în care, în cadrul Imperiului Roman, lumea marcată de diverse crize, a trecut la creștinism abandonând vechile culte tradiționale. Din punct de vedere arheologic și istoric acest lucru este cel mai „vizibil” pentru cercetători în marile aglomerări urbane, unde diversitatea etnică și socială este mai mare și automat și manifestările religioase mai variate și uneori mai complexe. La acest lucru a contribuit mult infrastructura de edificii publice religioase (altare, temple, capele etc.), dar și formalitățile legate de cultul imperial care la oraș sunt mai proeminente.
Drobeta, puternic centrul militar și urban roman este un caz reprezentativ în acest sens. Faptul că această localitate continuă să existe integrată în Imperiul Roman târziu și după retragerea Aureliană oferă informații importante din punct de vedere arheologic și istoric pentru ce s-a întâmplat odată cu acceptarea crestinismului ca religie oficială în statul roman, prin edictul de la Milano din anul 313.
Conferința va insista pe atestările de zeități păgâne de la Drobeta și asupra primelor semne ale creștinismului care a transformat încet, încet societatea romană de pe malul Dunării, în dreptul podului lui Apollodor din Damasc, ajuns doar o ruină, care amintea de începuturile glorioase ale stăpânirii romane în zonă odată cu epoca împăratului Traian
19 decembrie 2022, ora 16
Muzeul Regiunii Porților de Fier, Pavilion Multifuncțional, Str. Independenței, nr. 2.

Detalii

Dată:
19 decembrie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=718558636267666&set=a.113656023424600

Organizatori

Muzeul Regiunii Porților de Fier
Muzeul Național al Banatului – Timișoara

Loc de desfășurare

Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin
Str. Independenţei nr. 2
Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți 220160 Romania
+ Hartă Google