- This event has passed.
Bacău: exponatul lunii mai 2023 la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” este BONDARUL DE ARGILĂ (Bombus argillaceus)
2 mai, 2023 - 31 mai, 2023
Exponatul lunii mai la Muzeul de Științele Naturii Bacău este:
BONDARUL DE ARGILĂ
(Bombus argillaceus)
Bondarii sunt insecte sociale care fondează colonii anuale. În întreaga lume se cunosc aproximativ 255 de specii. Bondarul de argilă este una dintre cele 67 specii de bondari întâlnite în Europa.
Bondarul de argilă (Bombus argillaceus) a fost descris în anul 1763 de Giovanni Antonio Scopoli, medic și naturalist tiolez de origine italiană.
Bombus argillaceus este o specie de bondar de dimensiuni mari, ușor de recunoscut după coloritul caracteristic. Corpul este în mare parte acoperit cu perișori negri. La femelă, toracele prezintă două dungi de culoare galbenă, separate între ele de o bandă de perișori negri, situată între aripi. Picioarele au pilozitate deasă, de culoare neagră. Aripile sunt fumuriu închis. Lungimea corpului, la femele, ajunge până la 28 de mm.
Bondarul de argilă este o specie tipică pentru estul Mării Mediterane. Preferă liziera pădurilor, poieni, fâșii forestiere de protecție, povârnișuri însorite cu vegetație abundentă. În România, în trecut, specia se întâlnea cu precădere în sudul țării, în zonele de silvostepă și stepă. Astăzi, ca urmare a extinderii arealului de distribuție, bondarul de argilă populează și parcurile urbane din Moldova și Transilvania.
Bombus argillaceus este una dintre speciile a cărei răspândire este favorizată de efectele încălzirii globale. La începutul secolului XX, bondarul era semnalat mai ales în sud-estul Europei. Semnalările actuale arată că specia și-a extins constant arealul de distribuție și continuă expansiunea și în acest secol, pe tot cuprinsul Europei.
Bondarii sunt polenizatori importanți a numeroase plante de cultură (vinete, ardei, varză, morcov etc). Datorită comportamentului și morfostructurii, aceștia prezintă câteva avantaje față de alte specii de albine. Bondarii sunt capabili să zboare la temperaturi mult mai joase decât suratele lor, datorită veșmântului bogat în perișori cu care sunt acoperiți. Aceștia pot zbura la temperaturi mai mici de 10°C, ceea ce îi face vizitatori neprețuiți ai plantelor de primavară sau a celor de la latitudini nordice extreme și din zonele înalte ale munților.
Pe lângă rolul deosebit pe care-l au în polenizarea plantelor sălbatice, bondarii au devenit importanţi în polenizarea controlată a plantelor cu utilitate economică. Anumite specii de bondari sunt crescute astăzi în ferme speciale, unde se produc colonii, care mai apoi sunt comercializate pentru polenizarea plantelor de seră (tomate, ardei etc).
Material realizat de muzeograf dr. Bogdan Tomozii