- This event has passed.
Aiud: exponatul lunii mai 2023 la Muzeul de Științele Naturii – Arici de mare fosilizat – Clypeaster foiium, Agassiz, i859
5 mai, 2023 - 31 mai, 2023
Genul Clypeaster include animale nevertebrate numite ”arici de mare”, fiind reprezentat atât prin specii fosile cât și prin specii care fac parte din fauna actuală a globului.
Exemplarele fosile ale acestui gen provin încă de la sfârșitul Eocenului (33milioane de ani vechime). Exemplarul din colecția noastră este de vârstă Badeniană (10-15milioane de ani vechime) și provine din zona Pârâul Bobi – Gârbova de Sus. În această zonă, în Badenian, exista Marea Paratethis, rezultată în urma fragmentării mai vechiului Ocean Tethis. Clima era mai caldă decât în zilele noastre, iar în acea mare trăiau echinoderme, moluște, pești (chiar și rechini!)
Rezervaţia paleontologică de la Gârbova de Sus – Pârâul Bobii constituie un punct fosilifer de importanță științifică deosebită, devenit clasic în literatura de specialitate prin resturile fosile de vârstă miocenă. Rezervația se situează în latura de vest a Dealurilor Aiudului, aproape de contactul acestora cu Munţii Trascăului. Bogăția fragmentelor (până la cochilii întregi) și modul de asociere a speciilor au făcut ca acest loc să fie considerat punct fosilifer de importanță deosebită și declarat rezervație paleontologică.
Piesa este expusă în sala 1 a muzeului, alături de alte piese fosile descoperite la Gârbova de Sus: alte exemplare deosebite de echinoderme (stele și arici de mare), corali, brachiopode, bivalve (scoici), gasteropode (melci), câteva fragmente fosile ce reprezintă ”carapace și clești” de crab.