Bârlad: Muzeul „Vasile Pârvan” vă prezintă exponatul lunii noiembrie 2024: PINTADERĂ
1 noiembrie - 30 noiembrie
PINTADERĂ
(Ustensilă din lut în formă de ștampilă, cu o placă sigilară, gravată cu motive geometrice.)
Pintaderele au fost descoperite pentru prima oară în zona anatoliană şi au continuat să apară pe teritoriul balcanic începând din neoliticul timpuriu. Ca fenomen larg răspândit, pintaderele sunt la „modă” pe parcursul neoliticului şi eneoliticului, până la începutul epocii bronzului. Decorul de pe pintadere diferă de la caz la caz şi nu de la sit la sit, de-a lungul timpului au fost descoperite mai multe tipuri de decoruri pe pintadere care proveneau din acelaşi sit.
În anul 1903, Julius Teutsch a publicat şase pintadere descoperite în aşezarea Cucuteni-Ariuşd de la Bod-Preiestelhugel (jud. Braşov), modelate din argilă „Tohnstempel” (ştampilă din lut), pe care le-a atribuit categoriei de piese rare. Încă de pe atunci, Teutsch a considerat că aceste piese puteau fi folosite pentru pictarea corpului uman sau pentru realizarea unor tatuaje.
Piesa noastră a fost descoperită în situl getic (sec. IV-III î. Hr.) de la Albești-Cetățuia, com. Albești, în cadrul cercetărilor din anul 2024. În mediul getic pintaderele sunt foarte rare. După cum spuneam mai sus, pintaderele sunt folosite din neoliticul timpuriu și până în epoca fierului. Sunt mai numeroase în prima epocă a fierului, Hallstatt, dar până în prezent, în cea de a doua epocă a fierului, La Tène, au fost descoperite doar patru obiecte de acest tip. Pintadera de la Albești este cea de-a patra și cea mai completă dintre cele descoperite în perioada getică.