Loading Events

« All Events

Pitești: Exponatul lunii decembrie 2024 la Muzeul Județean Argeș – strachină din secolul al XVI-lea

3 decembrie - 31 decembrie

Muzeul Județean Argeș are plăcerea de a prezenta exponatul lunii decembrie 2024: o strachină din secolul al XVI-lea, o piesă remarcabilă din ceramică, descoperită în cadrul săpăturilor arheologice din situl medieval de la Câmpulung, Negru Vodă, Nr. 76, în campania din 2022.

Încă din timpul lui Vladislav I Vlaicu, respectiv în 1368, în Câmpulung se făcea comerț cu brașovenii, cărora li se acordă o serie de privilegii[1], bine-cunoscute medieviștilor, vor fi reînnoite și în următoarele secole, inclusiv în timpul lui Mircea cel Bătrân (6-25 august 1413).

În anul 1517 găsim atestat Câmpulungul împreună cu Târgoviștea și Târgșorul ca avînd ius stapuli, Stappelerecht – prin acest act Brașovul a căpătat dreptul de depozitare și implicit de comercializare al mărfurilor negustorilor, fiind desființată Vama de la Câmpulung[2]. În prima jumătate a secolului al XVI-lea, Câmpulungul se afla pe primul loc între orașele Țării Românești în ceea ce privește relațiile și comerțul cu Brașovul[3]. Astfel, putem afirma că reproducerea și comercializarea în burg a ceramicii a fost făcută pe filieră transilvană. Conform Catagrafiei din 1838 sunt menționați că existau la acea dată 15 olari în oraș, din aceștia unul este de neam „ungurean” adică provenea din Transilvania [4], ceea ce certifică încă o dată influența transilvană în zonă.

Strachina cu nr. de inventar F. 2624, descoperită în secțiunea VII, carou 2, adâncime 1,40 m este din lut de culoare brun roșcată. Aceasta prezintă o ardere oxidantă, fiind lucrată la roată, cu smalț de culoare alb-verziu, cu desen sgraffito – pești (motiv zoomorf) pe margini și motiv vegetal în interior. Piesa are dimensiunile: H – 5,5  cm, DG – 23, 2 cm, DB – 8 cm, fiind realizată în tehnica Kuty, grupa a II-

Specific ceramicii de Kuty sunt farfuriile, strachinile și cupele realizate în tehnica  sgraffito fin, executate cu motive antropomorfe și zoomorfe (scene de gen), dar și vasele pe fond alb-verzui cu desene stilizate, incizate și colorate cu galben, verde și maro[5].

Acest tip de ceramică are influențe bizantine din secolul al XIII-lea, fiind caracteristică dinastiei Paleologilor. Figurile omenești și de animale, fin executate pe ceramica gălbuie sunt datate în secolele XI-XII, constituind primele tipuri de ceramică bizantină care sunt catalogate în prima grupă a ceramicii Kuty.

A doua grupă, din care face parte și piesa descoperită la Câmpulung, este dominată de străchinile cu fond alb-verzui, cu desene stilizate, incizate mai larg decât cele din prima grupă colorate cu galben, verde și maron. Ele au fost caracteristice secolelor XIII – XVI[6].

Vasul prezentat mai sus face parte dintr-un bogat material arheologic provenit de la prima locuință medievală cercetată la Câmpulung, încadrată cronologic în secolele XV-XVI. De asemenea, atesta influența transilvană în zonă prin comerț și manufacturi.

 

Microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-31 decembrie și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la Galeria Națională de Artă Naivă, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Muzeul Județean Argeș vă invită să descoperiți această piesă unicat și să explorați bogăția patrimoniului istoric local!

Organizer

Muzeul Județean Argeș
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Argeș – Pitești
Str. Armand Călinescu nr. 44
Pitești, Argeș 110047 Romania
+ Google Map
Phone
http://www.muzeul-judetean-arges.ro