- This event has passed.
Pitești: expoziția „Exponatul lunii”, medaliile O sută de ani de la nașterea lui Emil Racoviță (1868-1968) și Semicentenarul Institutului de Speologie (1920-1970)
3 decembrie, 2017 - 31 decembrie, 2017
Muzeul Judeţean Argeş expune în luna decembrie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, medaliile O sută de ani de la nașterea lui Emil Racoviță (1868-1968) și Semicentenarul Institutului de Speologie (1920-1970).
Emil Racoviță reprezintă o personalitate marcantă în domeniul biologiei, fiind apreciat atât în țară, cât și peste hotare, pentru meritele aduse cercetării vieții marine, în special a cetaceelor, biospeologiei și explorării.
Între anii 1897-1899, i-a parte la o expediție științifică multinațională, la bordul navei Belgica, expediție condusă de ofițerul din marina belgiană Adrien de Gerlache, cu scopul de a aduce date noi despre continentul Antarctica. Alături de Emil Racoviță, din echipa de cercetători au mai făcut parte celebrul explorator norvegian Roald Amundsen (care, mai târziu, va atinge atât Polul Sud, cât și Polul Nord și va descoperi o nouă rută navigabilă în Pasajul arctic de nord-vest), oceanografii și geologii polonezi Henryk Arctowski și Antoni Bolesław Dobrowolski, precum și doctorul american Frederick Cook.
După întoarcerea din Antarctica, Emil Racoviță renunță la cercetarea în domeniul oceanologiei și se orientează spre biospeologie, iar în 1920, fondează la Cluj primul institut de biospeologie din lume, împreună cu biologii Rene Jannel și Alfred Chappuis.
Ambele medalii sunt opera binecunoscutului gravor argeșan Haralamb Ionescu, cu o lungă activitate în arta gravurii medaliilor și monedelor, atât în perioada regilor Carol al II-lea și Mihai I, cât și în perioada regimului comunist.
Medaliile ,,O sută de ani de la nașterea lui Emil Racoviță (1868-1968)” sunt realizate din bronz și bronz argintat, pe aversul lor se întâlnește portretul în relief al lui Emil Racoviță și anii de viață 1868-1947, iar pe reves este redat un exemplar din ordinul isopodelor, Typhlocirolana moraguesi Racovitza, 1905, specie descoperită în 1905, chiar de către Emil Racoviță,
Medalia ,,Semicentenarul Institutului de Speologie (1920-1970)” este realizată tot din bronz și are pe avers portretele promotorilor biospeologiei în România – Emil Racoviță, Rene Jannel și Alfred Chappuis, în timp ce pe revers este reprezentată clădirea care a găzduit sediul Institutului de Speologie. Medalia prezintă pe revers și o crăpătură, semn al executării sale cu o matriță spartă sau prost realizată, lucru rar întâlnit în lumea medalisticii.