- This event has passed.
Alba-Iulia: Exponatul lunii aprilie 2018: Bijuterie – Harta României Mari
3 aprilie, 2018 - 30 aprilie, 2018
Marţi, 3 aprilie 2018,ora 11:00, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
În cadrul “Exponatului lunii”, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia pune în valoare și piese noi sau recent intrate în patrimoniul său. În această categorie se înscrie donația făcută de bijutierul Victoria Geutskens – un obiect de artă având ca temă România Mare. Deși a fost donată la sfârșitul anului 2017, darul a fost ocazionat de sărbătoarea Centenarului, eveniment cu o încărcătură simbolică deosebită, de care muzeul albaiulian este strâns legat. Bijuteria realizată de Victoria Geutskens este inspirată după colierul Reginei Maria; piesa este unică, lucrată manual, din argint și aur pur, decorată cu pietre prețioase și ascunzând 5 simboluri.
Pornind de la harta României Mari, realizată din aur pur, bijutierul a lucrat în filigran o structură piedestal pentru piesa centrală, stilizând cu pietre roșii lacrimile de sânge ale eroilor jertfiți pentru libertatea și identitatea națională. Acestea par să plângă la hotarele țării. Coborând apoi privirea spre cel de-al doilea nivel al obiectului de artă, Victoria Geutskens prinde României salbă, într-o horă a horelor, cu cercuri migăloase, înnobilate cu flori de colț, aur al Munților Apuseni, unite de mici inimi din aur pur, în care par să se fi sfârșit lacrimile de eroi.
Aici, în inima țării, în inima Transilvaniei, Cetatea Alba Iulia este reprezentată prin 7 (șapte-numărul perfect) cercuri străjuite de alte 7 pietre, de această dată albastre, colțuri de stea. Întreg ansamblul se sprijină pe 7 struguri cu bobițe din pietre roșii, prețioase, simbol al creștinătății în iconografia românească. Credință, iubire, jertfă, identitate, toate se regăsesc în minunăția născută din mâinile artistului bijutier Victoria Geutskens.
Bijuteria simbol cântărește 241 de grame, are o valoare estimată la 6.000 de euro și a fost dăruită într-o cutiuță de lemn, îmbrăcată în catifea și piele, purtând la exterior gravat logo-ul centenarului: ”Alba Unește România”, inițialele acestuia alcătuind parcă înadins cuvântul AUR. Victoria Geutskens a creat acest obiect de artă pentru muzeu, pentru noi, dar și din dorința de a-l prezenta peste hotare și a vorbi despre Centenar, despre România în general și Alba Iulia în special. A făcut-o și până acum, o va face și de aici înainte, iar pentru modul în care înțelege să își pună talentul, resursele și bunăvoința în slujba promovării patrimoniului național, îi mulțumim!