- This event has passed.
Bacău: EXPONATUL LUNII FEBRUARIE LA VIVARIU – PESCĂRUȘUL JAPONEZ (Lochura striata)
1 februarie, 2019 - 28 februarie, 2019
EXPONATUL LUNII FEBRUARIE LA
VIVARIU
PESCĂRUȘUL JAPONEZ (Lochura striata)
Creșterea în captivitate a pescărușilor japonezi a început acum câteva secole în Orientul îndepărtat. Descendenții domesticiți sunt prezenți în întreaga lume, fiind îndrăgiți ca păsări de ornament.
Descriere
Pescăruşul japonez este o specie monomorfă (masculul și femela au aceeași înfățișare). Având un colorit identic, nu putem stabili sexul indivizilor după aspect. La maturitate, atinge o dimensiune de circa 11-13 cm şi o greutate de aproximativ 15-20 g.
Habitat natural
Este o specie originară din zona continentală tropicală a Asiei și a unor insule învecinate, fiind aclimatizată și în unele părți ale Japoniei. Pasărea este frecventă în pădurile cu arbori rari și cu pășuni, dar s-a adaptat și terenurilor agricole. Pescăruşul japonez se hrănește în principal cu semințe și este o specie gregară deplasându-se în stoluri mari.
Hrana
Hrana pescărușului japonez trebuie să includă pelete, combinații de diferite tipuri de semințe (recomandate sunt amestecurile pentru păsările de talie mică), legume cu frunze verzi (varză kale, spanac, salată), fructe (mere, caise, banane). În perioada de reproducere, dieta pescărușului japonez, poate fi suplimentată cu gălbenuș de ou. Totodată, pasărea trebuie să aibă în permanență la dispoziție un vas cu apă curată și proaspătă.
Reproducerea
Pescăruşii japonezi nu formează perechi monogame de lungă durată, însă se pot dovedi părinţi excelenti, chiar şi atunci când puii nu sunt ai lor. Primul pas din ritualul de împerechere îl constituie construirea cuibului. Este important ca proprietarul să le pună la dispoziţie pescăruşilor japonezi o cutie, căptuşită cu iarbă uscată, hârtie, pene şi alte materiale moi, care să le servească drept cuib. Cuibul ideal este unul oval, închis, cu o singură deschizătură în partea superioară.
Boli și afecțiuni curente
Pescăruşul japonez poate fi purtătorul a două tipuri de boli: infecţia cu Campylobacter şi cea cu Cichlosoma. Bolile nu au un impact negativ asupra speciei, însă se pot dovedi fatale atunci când pescăruşii japonezi sunt părinţi adoptivi pentru alte specii de păsări, precum gulzii (Erythrura gouldiae).
VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!