- This event has passed.
București: Profesorul Marius Turda – conferință la Casa Filipescu-Cesianu
30 martie, 2019
Muzeul Municipiului București vă invită sâmbătă, 30 martie 2019, ora 16.00, să participați la un nou eveniment din seria Idei în Agora, cu tema „Eugenismul și protecția corpului național în România, 1920-1944”, care va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151).
Marius Turda în dialog cu Sorin Antohi.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Sprijinul pentru eugenism acordat de elitele românești în perioada 1920-1944 nu a fost un simptom al rasismului (deși unii dintre eugeniștii români sunt notorii pentru rasismul lor), ci era în principal expresia dorinței lor de a proteja corpul național prin controlul funcțiilor sale biologice și sociale. Ideea unei Românii etnic omogene a fost, desigur, exprimată încă de la începutul secolului XX, dar ea a devenit o normă politică abia în timpul lui Carol al II-lea și al regimului lui Ion Antonescu, dând consistență argumentelor ideologice care au stat la baza exterminării evreilor și a romilor în perioada 1941-1942. Atunci, în centrul atenției nu mai era îmbunătățirea și protejarea eugenică a familiei române, ci însăși supraviețuirea și viitorul națiunii. Dacă ideile eugenice ale renașterii naționale au oferit cadrul necesar pentru biologizarea apartenenței naționale, așa cum s-a întâmplat în anii ‘20, fanteziile rasiste s-au dovedit a fi o sursă de inspirație pentru toți aceia care doreau, în anii ‘40, desăvârșirea transformării etnice a României într-un stat național omogen.
Marius Turda are licență în Istorie de la Universitatea din București, masterat și doctorat în Istorie de la Central European University. Predă Istoria Biomedicinei din Europa Centrală și de Est la Oxford Brookes University, unde conduce Centre for Medical Humanities. Are numeroase publicații în mai multe țări și proiecte de cercetare majore în domeniile eugenismului, biomedicinei, rasismului, biopoliticii, identităților naționale.
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist și traducător. Membru în Academia Europaea. A inițiat și coordonează seria Idei în Agora. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.
*****
Idei în Agora / Ideas in the Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Este conceput, planificat și găzduit de Sorin Antohi. Realizat de Muzeul Municipiului București (MMB), în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume (OT). Întâlnirile au formate diferite (dialoguri, conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Evenimentele sunt filmate și transmise prin live streaming pe YouTube, fiind apoi arhivate la www.sorinantohi.org (unde se arhivează de asemenea afișele și pliantele) și https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ. Informații și la https://www.facebook.com/IdeiinAgora/, https://muzeulbucurestiului.ro/.
>>> În pregătire: XLV: 9.04.2019, 18:00. Erwin Kessler în dialog cu Sorin Antohi.