- This event has passed.
Râmnicu Sărat: exponatul lunii noiembrie
8 noiembrie, 2019 - 5 decembrie, 2019
EXPONATUL LUNII – NOIEMBRIE 2019
Aflându-ne într-un noiembrie călduros, însă înconjurați de galbenul toamnei, propunem pentru această lună, ca exponate, două mostre de chihlimbar, colectate în județul Buzău, de către savantul Gheorghe Munteanu Murgoci.
Chihlimbarul, cunoscut și sub denumirea de „ambră galbenă”, este o piatră semiprețioasă de culoare galbenă, spre maron, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace, fiind, în esență, o rășina fosilizată. În cazul exemplarelor noastre, culoarea este închisă, un exemplar fiind translucid, cu incluziuni opace, celălalt exemplar fiind opac.
În România există un tip de chihlimbar specific munților Carpați („rumanit”), despre care savantul Gheorghe Munteanu Murgoci a demonstrat în 1902, prin lucrarea sa de doctorat, că este chihlimbar, nu tămâie.
Gheorghe Munteanu Murgoci (20 iulie 1872 – 5 martie 1925) a fost un savant de marcă, care a adus contribuții de seamă la dezvoltarea geografiei, geologiei şi pedologiei, fiind ales membru al Academiei Române
Gh. M. Murgoci, este legat de zona Râmnicului Sărat prin naștere, el declarându-i lui Octavian Moşescu, cu prilejul unei întâlniri pe litoral : „-Eu sunt coborâtor din Bisoca şi rădăcinile neamului meu sunt înfipte adânc în satele din jur […]Tatăl meu, cioban, a plecat din Bisoca cu turma de oi, în căutare de păşune prin bălţile Brăilei. Eu sunt născut pe drum , într-o căruţă având coviltir cerul cu stele şi călăuză Steaua polară”. De menţionat este și faptul că apa potabilă a orașului a fost captată pe baza lucrării „Studiul hidrologiei în jurul orașului Râmnicu Sărat” – 1910. Savantul a realizat, de asemenea, cercetări privind cunoașterea rezervelor de chihlimbar, de pe Valea Sibiciului, Valea Colţilor, Valea Boului, Valea Alunișului şi din alte zone din județul Buzău.
Deținător: Muzeul Municipal Râmnicu Sărat, Secția de istoria culturii râmnicene.
Exponatele pot fi vizionate până la 6 decembrie 2019, la sediul Muzeului Municipal Râmnicu Sărat, str. Primăverii, nr. 4.