- This event has passed.
Bacău: Începând de la 1 februarie 2020, EXPONATUL LUNII, la Vivariu, este: PERUȘUL ONDULAT (Melopsittacus undulatus)
4 februarie, 2020 - 29 februarie, 2020
Începând de la 1 februarie 2020, EXPONATUL LUNII, la Vivariu, este:
PERUȘUL ONDULAT (Melopsittacus undulatus)
Perușii ondulați sunt păsări dinamice, mobile și foarte comunicative, emițând permanent sunete de chemare și de comunicare reciprocă, animând mediul înconjurător.
Peruşul pe care îl întâlnim astăzi în coliviile iubitorilor de păsări a fost creat de ornitologii din Marea Britanie
Perușii ondulați au fost aduși în România în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea.
Descriere
Deşi culoarea originară a peruşului este verde, în urma domesticirii şi a selecţiei îndelungate, s-au obţinut cele mai variate culori, începând cu diferite nuanţe de verde, dar și exemplare turcoaz, verzi-gălbui, galbene, albastru deschis, albicioși până la albul pur, cu ochii roşii.. Lungimea totală a păsării este de 20-22 cm din care coada este de aproximativ 10 cm; aripa măsoară 9 cm. Au ciocul încovoiat cu mandibula superioară mai mare decât cea inferioară. Picioarele sunt subțiri, au câte două degete îndreptate înapoi și două înainte, toate prevăzute cu gheare încovoiate.
Habitat
Originari din Australia, în habitatul natural, perușii ondulați trăiesc în stoluri care se deplasează de la un loc la altul pentru a-și găsi hrana, alcătuită în special din semințele plantelor ierboase abundente în stepele întinse australiene. Dacă hrana se împuținează, stolurile își schimbă locurile de hrănire, mai ales în apropierea perioadei de reproducere, când se stabilesc în areale cu condiții cât mai favorabile. Seara și dimineața se deplasează către zonele cu ape, unde se adapă și se scaldă.
Hrana
Pe lângă diferite semințe mai consumă frunze și verdețuri fragede, muguri și unele fructe pe care le ciugulesc.
În captivitate, regimul alimentar trebuie să fie unul bazat tot pe semințe, în special mei şi ovăz, iar ca hrană verde sunt recomandate: foile de salată, spanacul, lucerna, iarba proaspătă și mugurii. Sunt, de asemenea, indicate şi legumele rase, printre cele preferate de peruşi fiind: morcovul, broccoli şi sfecla albă (nu de zahăr). Fructele care pot fi oferite ca hrană sunt: mere, kiwi, mango, nectarine, portocale, piersici, pere, căpșuni, rodie, prune, iar avocado și ciocolata sunt toxice pentru papagali. Insectele şi vitaminele trebuie să completeze necesarul de elemente nutritive.
Reproducerea
În mediul natural, perechile cuibăresc în colonii, în scorburile copacilor. Reproducerea în captivitate a perușilor ondulați comuni se face cu destul de multă ușurință. Vârsta minimă de reproducere este de 8 luni la femele și 12 luni la masculi. Cuiburile de reproducere trebuie să fie cât mai asemănătoare deoarece se pot crea conflicte în cazul în care două femele preferă același cuib.
Boli și afecțiuni
Perușul ondulat poate fi afectat de boli respiratorii, depresie, aspergilioză, infecții bacteriene, deficiențe nutriționale, boli genetice, conjunctivită, infestare cu acarianul roșu, acarioza pielii, acarioza respiratorie.
VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!