- This event has passed.
Bacău: EXPONATUL LUNII AUGUST, la Vivariu: PORUMBEI CARIERI (Columba livia f. domestica)
1 august, 2020 - 31 august, 2020
Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII AUGUST 2020 LA VIVARIU ESTE
PERUȘUL MICUL ALEXANDER (Psittacula krameri)
Perușul Micul Alexander (Psittacula krameri): Specie descrisă pentru prima oară de medicul și naturalistul Giovanni Antonio Scopioli în 1769, inițial sub numele de Psittacus krameri, după un exemplar prins în Senegal.
DESCRIERE
Un papagal de culoare verde, cu forme suple și coadă lungă. Nuanțe de verde mai închis pe aripi, decât pe piept și burtă. Suflat cu albastru deschis pe creștet, ceafă și laturile gâtului. Verde mai aprins pe frunte și față. Sub aripi mai galben. Remigele primare și secundare (pene de zbor din aripi) verde închis, cu dosul gri închis, aproape negru. Retrice (pene lungi din coadă) verzi, cele centrale albastre. Guler caracteristic negru în jurul gâtului, se continuă în față cu bărbia neagră. La ceafă devine roz. Ciocul este lucios, maxila roșu intens cu vârful negru, mandibula neagră. Ceromă albicioasă, iris alb-gălbui, picioarele rozalii. Femela nu prezintă gulerul negru și roz, fără semne negre pe obraji și bărbie, fără nuanțe albăstrui pe cap și gât. Puii seamănă perfect cu femela, dar ciocul este de un roșu mai deschis.
HABITAT
Își are originea în Africa și Asia. Trăiește în diferite tipuri de păduri, de la cele tropicale umede, la savane uscate, cu pâlcuri de arbori. Ocupă și habitate puternic antropizate, culturi agricole, grădini, parcuri, în orașe și sate. Preferă păduri întrerupte de poieni, văi de râuri cu arbori, în schimb nu îi plac pădurile compacte întinse. Este întâlnit de la nivelul mării, până la altitudini de 2000 m în Africa și 1600 m în India.
HRANA
Pe lângă diferite semințe mai consumă frunze și verdețuri fragede, muguri și unele fructe.
În captivitate, regimul alimentar trebuie să fie unul bazat tot pe seminţe, în special de mei, floarea soarelui şi ovăz, iar ca hrană verde sunt recomandate: foile de salată, lucernă, iarba proaspătă sau muguri. Sunt, de asemenea, indicate şi legumele, între cele preferate fiind: morcovul, broccoli, spanacul şi sfecla albă (nu de zahăr). Lipsa verdeţurilor poate fi suplinită cu succes de seminţele de mei, orz şi ovăz. Şi fructele sunt indicate, printre acestea fiind şi merele, kiwi, mango, nectarine, portocale, piersici, pere, căpşuni, rodie, prune. Se ştie că ciocolata şi avocado sunt toxice pentru papagali. Insectele şi vitaminele trebuie să completeze necesarul de elemente nutritive.
Ei mai consumă şi un amestec de hrană moale care conţine un ou fiert tare, un morcov ras, 2-3 linguriţe de pesmet, griş sau mălai. Se mai adaugă 2-3 linguriţe de praf de coajă de ou, acesta fiind o importantă sursă de calciu.
REPRODUCEREA
Cuibărește devreme (ianuarie – aprilie), chiar și în zonele temperate. Își face cuibul în scorburi neamenajate, uneori în găuri în stânci sau în clădiri părăsite. Acceptă ușor cuiburi artificiale. Femela depune 3-4 ouă, mai rar 6, ovale. Ea le clocește singură timp de 22 de zile fiecare. puii eclozând pe rând. Puii rămân în cuib circa 49 de zile. În medie, perechile cresc 2-4 pui anual.
BOLI ȘI AFECȚIUNI CURENTE
Perușul Micul Alexander poate fi afectat de boli respiratorii, depresie, aspergilioză, infecţii bacteriene, deficienţe nutriţionale, boli genetice, conjunctivită, infestația cu acarianul roșu, acarioza pielii, acarioza respiratorie.
https://www.facebook.com/complexulmuzealionborceabacau/posts/3281055968638112?__tn__=-R