- This event has passed.
Bacău: EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE, la Vivariu: PORUMBELUL VOIAJOR (Columba livia f. domestica)
1 septembrie, 2020 - 30 septembrie, 2020
Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE 2020 LA VIVARIU ESTE:
PORUMBELUL VOIAJOR (Columba livia f. domestica)
Se mai numesc porumbei mesageri, curieri, călători, poştaşi sau porumbei – poştă. Se caracterizează prin: zborul rapid şi persistent, simţul de orientare foarte dezvoltat, instinctul de revenire la porumbar.
Corpul este robust, dar armonios, fusiform, aripile sunt lungi, drepte, cu remige lungi, elastice, rotunjite la capete.
Pieptul este puternic, larg, bombat cu musculatura pectorală dezvoltată, picioarele puternice, iar coada formată din 12 rectrice este plată şi purtată strâns.
Penajul porumbeilor voiajori este fin, moale, mătăsos, dens are diferite culori: vânăt cu dungi negre pe aripi, negru, roşu, alb sau bălţat.
Utilizarea porumbeilor pentru transmiterea informaţiilor s-a practicat din antichitate. Acest lucru se explică prin faptul că porumbeii erau mesageri mai siguri şi mai rapizi decât curierii pietoni sau călăreţi.
În Europa antică, porumbeii voiajori au fost utilizaţi de greci, încă din secolul al V- lea î.e.n. Un astfel de sistem de poştă cu porumbei funcţiona şi în Siria şi Persia veche, între oraşele mai mari din Egipt, de asemenea în China se practica, încă din antichitate creşterea şi dresajul porumbeilor voiajor.
În Europa medievală, porumbeii voiajori aduşi de navigatorii olandezi din Bagdad au fost folosiți sporadic pentru transmiterea de mesaje. După anul 1800 a fost introdus serviciul de poştă militară care folosea porumbei, funcţionând chiar şi în timpul primului război mondial, acest serviciu s-a menţinut până la apariţia telegrafului şi staţiilor de radioemisie.
Vă așteptăm să ne vizitați!