Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alba Iulia: Exponatul lunii aprilie 2024 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia: Un vas de bronz unicat descoperit recent la Apulum

9 aprilie - 30 aprilie

Marți, 9 aprilie 2024, ora 11:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii aprilie: Un vas de bronz unicat descoperit recent la Apulum.

Exponatul a fost descoperit la finalul lunii mai a anului 2023 într-un mormânt de incinerație, parte a unui inventar funerar bogat. Fiind descoperit întreg, dar în stare de conservare precară a fost supus procedurilor de restaurare în cadrul laboratorului de restaurare Ceramică-Metal al MNUAI.

Cercetarea arheologică care a prilejuit descoperirea a fost efectuată în zona de extindere a cimitirului Municipal (Maieri), ca urmare a presiunii mediatice declanșată de distrugerea unui sarcofag roman cu inscripție.

Vasul din bronz este unicat atât la Apulum, fie ca vorbim de descoperiri din complexe funerare, fie de cele din mediul civil, dar și la nivelul Provinciei romane Dacia.

Prezentarea exponatului va fi făcută de către dr. George Bounegru, Cercetător Științific II în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Organizer

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Str. Mihai Viteazul, Nr. 12-14
Alba Iulia, Alba 510010 Romania
+ Google Map
Phone
0258 813 300
View Venue Website