- This event has passed.
Alexandria: Exponatul lunii iunie 2024 la Muzeul Județean Teleorman – Albumul aniversar – 25 de ani de la cucerirea Independenței României
3 iunie - 30 iunie
Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, prezintă în luna iunie a.c., un nou exponat în cadrul ciclului expozițional „Exponatului Lunii”.
Obiectul prezentat – Albumul aniversar – 25 de ani de la cucerirea Independenței României a fost realizat din inițiativa Marelui Stat Major al Armatei Române și oferit drept omagiu regelui Carol I în amintirea campaniei militare din timpul Războiului de Independență.
Albumul are 134 de pagini care cuprind 245 de fotografii și 37 de planșe cu textul ,,Istoricul Armatei Române” în limbile română, franceză și germană.
Sub fiecare imagine, în colțul din stânga jos, este trecută mențiunea ,,Al. Antoniu & Lt. Eliad” (fotografi), iar în colțul din dreapta jos numele editurii: Editura Librăriei Socec & Co din București.
După pagina de gardă urmează o pagină cu o dedicație din partea Armatei Române către Regele Carol I, la pagina 3 este înfățișat Regele Carol I în campania din 1877- 1878, la pagina 4 apar Principele moștenitor Ferdinand, soția sa Principesa Maria și fiul lor, Principele Carol. La pagina 5, D.A. Sturdza, Ministrul de Război, după care urmează o serie de imagini în care sunt reprezentate toate armele din cadrul Armatei Române și aspecte din viața cotidiană a trupelor din perioada menționată.
Coperta este făcută din carton gros acoperit cu pânză guna, având în relief menționate principalele bătălii din Războiul de Independență (1877-1878), în care s-a remarcat Armata Română: PLEVNA / CORABIA / NICOPOLE / RAHOVA / VIDIN / SMÂRDAN / OPANES / GRIVIȚA. Aceste denumiri sunt amplasate în cercuri dispuse într-un chenar argintiu, cu margini aurii, decorat pe alocuri cu motive vegetale de culoare albastră și roșie. În cele patru colțuri se află, în relief, însemnele unor decorații.
În interiorul chenarului se află portretul lui Carol I din profil, pe fond argintiu încadrat de margine aurie și de o cunună de lauri. Deasupra medalionului, pe o spadă, se află un vultur argintiu în relief cu aripile deschise, cu o coroană pe cap și o cunună de laur cu panglici tricolore în cioc.
Sub medalion este dispusă o panglică tricoloră cu o medalie având la marginile ei, de o parte și de cealaltă înscrisurile: 1877, respectiv1902. Pe fond argintiu, cu litre roșii, la baza chenarului, este înscrisul MARELUI EI CĂPITAN. Sub chenar este imprimat pe pânză numele editorului. Coperta 4 este făcută tot din carton cu pânză guna și are ștanțat un motiv decorativ floral în partea centrală. În partea inferioară se află ștanțat înscrisul Stab. Arte. Graf. J.V: Socecu Bucuresci.
Volumul are 172 de pagini, dimensiunile de 450 x 350 x 40 mm și greutatea de 4,00 kg.