- This event has passed.
Alexandria: Exponatul lunii mai 2023 la Muzeul Județean Teleorman – „altăraş” de ceramică, neoliticul dezvoltat (Dudeşti timpuriu, cca. 5500 – 5300 î.Hr.).
2 mai, 2023 - 31 mai, 2023
Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă în luna mai a.c., un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii”. Obiectul – un „altăraş” de ceramică provine din cercetările arheologice efectuate în campania anului 2008 în punctul denumit „Boldul lui Moş Ivănuş” din com. Măgura, jud. Teleorman. Contextul în care a fost descoperit – o groapă cu caracter menajer, aparţine unei etape timpurii a neoliticului dezvoltat (Dudeşti timpuriu, cca. 5500 – 5300 î.Hr.).
„Altăraşul” este de formă triunghiulară, cu laturile de 10 x 10 cm şi baza de 9 cm, adâncimea bazinului de 2,3 cm, înălţimea picioarelor de 2,7 cm şi înălţimea totală de 6,2 cm. Colţurile bazinului sunt rotunjite iar picioarele, la rândul lor, au profilul triunghiular rotunjit. Este ars reducător, având o culoare cenuşie, cu uşoare pete gălbui. Suprafaţa, atât cea interioară, cât şi cea exterioară, este bine netezită. Cele trei părţi laterale sunt decorate cu linii fin incizate. Decorul este asimetric, fiecare dintre părţile laterale având diferite motive decorative geometrice, abstracte. Astfel, lateralele bazinului sunt decorate cu suprafeţe rectangulare umplute cu linii haşurate, dispuse mai mult sau mai puţin regulat iar două dintre colţuri cu simboluri triunghiulare sau în zig-zag. La rândul lor, picioarele prezintă tot un decor asimetric, fiecare dintre ele fiind decorat fie cu suprafeţe rectangulare haşurate, fie cu triunghiuri asociate cu simple linii incizate..
„Altăraşele” de ceramică sunt cvasi-prezente în neoliticul sud-est european. În literatura de specialitate s-au utilizat o serie de termeni pentru a descrie aceste obiecte, de la „altare”, „altare miniaturale”, „altăraşe” şi „măsuţe de cult”, „măsuţe-altar”, la „modele de tronuri”. Folosirea unor termeni precum „cult” şi „spiritual” sugerează o funcţie religioasă, în timp ce prezenţa lor în contexte domestice dar şi absenţa unor „complexe de cult” ar sugera, mai degrabă, o folosire în scopuri casnice.