- This event has passed.
Alexandria: exponatului lunii, Ploșca de lemn
1 octombrie, 2012 - 31 octombrie, 2012
Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 2 octombrie 2012, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII OCTOMBRIE.
Pentru perioada 1- 31 octombrie 2012, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o Ploscă de lemn.
Plosca este un tip de recipient pentru ț uică sau vin folosită în trecut în cadrul ceremonialului de nuntă sau al altor sărbători. Era întâlnită în toate zonele țării. În zona Teleormanului plosca era adusă de băiat atunci când mergea în ”pețit”, moment în care avea loc ”învoiala” sau ”tocmeala” (stabilirea zestrei) și când se fixa ziua nunții. Înț elegerea dintre părți era marcată prin faptul că toți cei prezen ți beau din ploscă. De asemenea, plosca era folosită ca semn distinctiv de către ”fratele de mână” tot în cadrul ceremonialului de nuntă. Chemarea la nuntă se făcea de către miri sau tineri din sat împreună cu lăutarii, cu ajutorul ploștii cu țuică sau vin și cine bea, însemna că vine la nuntă.
Plosca de lemn, ce face obiectul Exponatului Lunii Teleorman, provine din comuna Izvoarele (Găuriciu) și datează din anul 1943. Este lucrată din lemn strunjit de către un meșter anonim. Plosca are formă rotundă şi aplatizată pe două părţi, este legată în ”chingi” de piele, care se termină cu un mâner. ”Chingile” de piele prezintă pe cele două feţe ale piesei câte o floare. Piesa prezintă decor pictat care este dispus pe întreaga suprafaţă. Motivele decorative sunt geometrice şi naturaliste. Dopul este lucrat la strung şi este legat de ploscă cu ajutorul unei curele tot de piele. Plosca are decorul pictat în nuanțe policrome și inscripțiile sunt înscrise cu culoare neagră: pe o parte are inscripț ionat anul 1943 iar pe cealaltă are inscripționat cuvântul VIVAT. Această piesă, singura de acest fel din colecția etnografică a Muzeului Județean Teleorman a fost clasată în categoria juridică Fond.
Concursul “Vino la Muzeu şi câştigă ”
Întrebare: În cadrul cărui ceremonial se folosea plosca în trecut?
Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa:
Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la
email: exponatul@yahoo.com, până la data de 25 octombrie a.c.
Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.
Responsabil Relaţii Publice
Corina Iordan
Pedagog muzeal