Bacău: EXPONATUL LUNII DECEMBRIE 2024 la Muzeul de Științele Naturii Bacău – Pedicuţa (Lycopodium clavatum L.)
3 decembrie - 31 decembrie
DESCHIŞI PERMANENT PENTRU CUNOAŞTERE!
Exponatul lunii decembrie 2024 la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău –
Pedicuţa (Lycopodium clavatum L.)
Este o plantă perenă, din familia Lycopodiaceae, cu tulpini târâtoare de 1-2 m, pe care sunt prinse ramuri secundare orientate în sus, cu înălţimea de 5-15 cm. Este răspândită în toată Europa, cea mai mare parte a Asiei şi America, dar şi în unele zone din Africa tropicală. În ţara noastră, creşte sporadic pe coastele dealurilor, prin păduri umbroase şi păşuni umede, mlaştini sau turbării, în etajul fagului şi cel al molidului, la altitudini de peste 600 m. Din cauza faptului că dezvoltarea unei plante mature este lentă, ajungând până la câţiva ani, aceasta a ajuns pe cale de dispariţie, fiind protejată de lege în multe ţări ale Europei.
Tulpinile orizontale produc rădăcini din loc în loc pe toată lungimea lor. Acestea permit tulpinii să crească peste 1 m, formând o reţea pe suprafaţa solului. Frunzele pedicuţei sunt mici ca nişte solzişori, ascuţite la vârf, terminate cu perişori transparenţi. Acestea sunt dese, aşezate spiralat şi se aseamănă cu muşchiul de pământ sau cu o cetină de brad. Culoarea verde a frunzelor persistă tot timpul anului. Ramurile verticale fertile se termină cu 2 sau 3 spice florifere, cilindrice, care prezintă un peduncul lung şi sunt acoperite de bractee rare (frunze pe care se formează sporangele, denumite şi sporofile). Sporofilele au 2-3 mm lungime, sunt ovoidale, dinţate pe margine, cu vârful ascuţit şi terminat cu un perişor aspru incolor. Sporangiile (organe în formă de sac în care se dezvoltă sporii plantelor criptogame – fără flori şi fără seminţe) se formează în perioada iulie-septembrie, iar sporii sunt foarte fini şi galbeni.
Această plantă este utilizată în mai multe domenii, inclusiv în medicină şi industria farmaceutică. În scop fitoterapeutic se foloseşte întreaga plantă, dar se utilizează şi sporii, care trebuie recoltaţi în iulie-august înainte de scuturare. În trecut, tulpinile plantei se fierbeau pentru colorarea lânii în verde.
Material realizat de: muzeograf dr. Ardei Irina-Mădălina