Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bacău: EXPONATUL LUNII DECEMBRIE la Vivariu: PERUȘUL ROSELLA (Platycercus eximius)

7 decembrie, 2023 - 31 decembrie, 2023

Exponatul lunii decembrie 2023 la Vivariu este:
PERUȘUL ROSELLA (Platycercus eximius)
Perușul Rosella (Platycercus eximius) este una dintre cele opt specii de peruși australieni viu colorați care fac parte din genul Platycercus. Platycercus înseamnă „cu coada lată” sau „cu coadă plată”, reflectând astfel o caracteristică comună a perușilor Rosella și a celorlalți peruși din această familie.
Penajul de pe spate are un aspect curbat, iar coloritul acestuia diferă în funcție de specie. Fiecare specie prezintă pete distincte pe obraji. Femelele şi masculii au un penaj asemănător. Diferențierea sexului unui peruș Rosella este dificilă. În general femelele au coloritul mai puțin intens, ciocul și capul mai mici decât masculii și prezintă o dungă albă sub aripi. Totuși, aceste indicii nu sunt valabile în toate cazurile, singurele metode complet eficiente de determinare a sexului fiind metoda chirurgicală și analiza ADN. Și stabilirea vârstei unui peruș Rosella este dificilă. În general, puii sunt asemănători cu femelele și au ciocul galben sau portocaliu.
Rosella se distinge prin capul și pieptul roșii, cu pete albe pe obraji. Penele de pe spate sunt negre mărginite cu galben, abdomenul este galben, aripile și penele laterale din coadă sunt albastre iar restul cozii este de culoare verde închis. Ciocul este alb-gri. Perușii Rosella ating dimensiuni de 25-38 cm și trăiesc aproximativ 20-25 ani (uneori mai mult).
În habitatul lor natural perușii Rosella, zburători excelenți, trăiesc în stoluri de 8-20 de indivizi și preferă spațiile deschise, câmpurile, lanurile de cereale și regiunile cu tufișuri. Perușul Rosella este monogam, femela construind cuibul și clocind ouăle, masculul fiind cel care îi aduce de mâncare.

Organizator

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Loc de desfășurare

Vivariu – Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău
Str. Popa Șapcă nr. 3
Bacău, Bacău 600026 Romania
+ Hartă Google