- This event has passed.
Bacău: Proiectul cultural „VALOAREA CĂRȚII” – ANTROPOLOGIA – la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
21 august, 2023 - 31 august, 2023
Proiectul cultura – expozițional „VALOAREA CĂRȚII”
ANTROPOLOGIA
„Cărţile reprezintă umanitatea dată la tipar.”
Barbara W.Tuchman
Antropologia este știința care studiază originea, evoluția și diversele tipuri fizice ale omului, în corelație cu condiţiile naturale și social-culturale.
În secolul al XV-lea, a apărut termenul de antropologie, dar interesul pentru viața omului, cultură, natură şi societate a existat încă din antichitate.
Studiul antropologic este văzut ca o analiză a informaţiilor coroborate din mărturii istorice, jurnale de călătorii și scrieri literar-filozofice.
Herodot şi Tacitus au descris în lucrările lor diferite aspecte legate de triburile celtice și germanice. Herodot a fost primul care a formulat principalele aspecte ale cercetării antropologice.
În evul mediu Marco Polo a descris în lucrările sale viața mongolilor, obiceiurile acestora, cultura acestora etc, iar Cristofor Columb a descris cultura amerindienilor.
Datorită cercetărilor arheologice efectuate în secolele XIX-XX cunoştințele despre civilizațiile dispărute s-au îmbogățit considerabil. Heinrich Schlimann a studiat civilizația miceniană, Jean Champollion a descifrat hieroglifele şi Arthur Evans, civilizația minoică.
S-a impus treptat metoda etnografică a cercetării vieții oamenilor prin locuirea pentru o perioadă împreună cu aceștia și urmărirea lor îndeaproape.
Antropologul elveţian Eugene Pittard (1864-1962), a făcut studii antropologice asupra populaţiei umane din România. Aceste studii au furnizat principalul argument ştiinţific invocat de delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Trianon (4 iunie 1920) pentru recunoaşterea de către statele beligerante a statului naţional unitar român. Atunci statul român şi-a desăvârşit în mare parte, deşi pentru un timp relativ scurt, reîntregirea sa etnică şi teritorială.
În România, a fost înființat, la iniţiativa prof. dr. Francisc Iosif Rainer, (titular al catedrei de Anatomie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București), Institutul de Antropologie, în anul 1926. Inițial acesta a fost muzeu și laborator de antropologie în cadrul Facultății de medicină, iar în anul 1942, şi-a dobândit autonomia. În prezent institutul se află sub patronajul Academiei Române.
Institutul de antropologie din Bucureşti, adăposteşte una din cele mai mari colecții osteologice din Europa.
Antropologia are o deosebită importanţă stiinţifică, dar şi o mare importanţă social-politică, contribind la cunoaşterea umanităţii, componentă vie a statelor, umanizând conceptul socio-politic de stat prin combaterea atitudinilor extremiste: rasismul, xenofobia şi antisemitismul. Indiferent de culoarea pielii toţi aparţinem de o aceleiași specii – Homo sapiens sapiens.
În mod paradoxal, „rasele nu exista – rasismul da”. (Francesco Cavalli-Sforza)
Biblioteca Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, expune din colecția de carte proprie, câteva volume din domeniul Antropologiei.
Vitrina, pe care vă invităm să o vizionaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 septembrie 2023.
1. Istoria Lumii – Atlas – de Plantagenet Somerset Fry, traducători: Ana Durac şi Roxana Toader, ed. Vox, Bucureşti, 1994;
2. Studii şi cercetări de antropologie, tomul 4, nr.1 – ed. Academiei Republicii Socialiste România, 1967;
3. Introducere în antropologie – Ştefan Milcu şi Constantin Maximilian, ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1967;
4. Al treilea cimpanzeu – Evoluţia şi viitorul Omului – Jared Diamond, traducere de Iacob Vicenţiu Mihail, ed. All, Bucureşti, 2015;
5. Rasele omeneşti de M. F. Nesturh – ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1957;
6. Pigmeii – Horia Matei, ed. Tineretului, Bucureşti, 1965.