Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: Proiectul cultural „VALOAREA CĂRȚII” – BIOGRAFIA – la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”

16 decembrie, 2022 - 14 ianuarie, 2023

BIOGRAFIA
„A fi singur, sub lumina lămpii, cu o carte deschisă înaintea ta, și a purta astfel, conversații cu oamenii din generații trecute …O astfel de plăcere nu are egal”. Kenko Yoshida
Biografia este o expunere scrisă sau orală care prezintă informaţii despre viaţa şi activitatea unei persoane. Ca specie literară ea este atestată încă din antichitate. Un exemplu de biografii antice sunt „Vieţile paralele ale oamenilor iluştri” scrisă de Plutarh, care conţine o serie de 50 de medalioane biografice, precum şi cele 12 biografii ale împăraţilor romani scrise de Suetoniu în „Vieţile celor doisprezece Cezari”.
Cărţile biografice sunt un mod foarte bun prin care putem cunoaşte personalităţi din întreaga lume. Totodată, putem afla şi povestea unor persoane care au trecut prin experienţe şi au trăit situaţii deosebite, care merită să fie povestite.
Din cărţile biografice putem afla amănunte şi detalii care nu sunt prezentate în alte lucrări.
Dacă dorim să găsim căile corecte prin care ne putem duce cariera sau viaţa la un alt nivel, poate că o soluţie ar fi să îi cunoştem pe alţii prin aprofundarea vieţilor personalităţilor celebre, care au reuşit de-a lungul timpului să se evidenţieze şi să facă istorie în domeniul lor.
Personalităţi ale biologiei româneşti
Există oameni care, în trecerea lor prin viață, au avut o largă contribuție științifică și culturală. Ei au lăsat urme adânci, care nu trebuie să se șteargă niciodată din conștiința generațiilor viitoare.
Biografiile sunt extrem de valoroase deoarece, păstrează importante date personale ale savanţilor, ne ajută să înțelegem viața lor plină de învățăminte, care merită cunoscută şi urmată.
Biblioteca Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” deţine câteva cărţi şi lucrări biografice în care se evocă şi se cinstesc memoriile unor personalităţi şi se aduce recunoaşterea geniului lor creator.
Luna aceasta prezentăm biografiile unor personalităţi româneşti, de talie mondială, cu contribuţii foarte importante în domeniul biologiei.
ION BORCEA (13 ianuarie 1879 – 30 iulie 1936) zoolog român, fondatorul oceanografiei românești și a Stațiunii de Cercetări Maritime de la Agigea,
membru corespondent al Academiei Române, specialist în fauna Mării Negre, care și-a dedicat viața cunoașterii ecosistemelor marine.
GRIGORE ANTIPA (27 noiembrie 1867 – 9 martie 1944) savant roman, naturalist, oceanolog, biolog darwinist, ihtiolog, zoolog, ecolog, și profesor universitar. El a reorganizat Muzeul Național de Istorie Naturală în clădirea care astăzi îi poartă numele, inaugurată de Carol I al României în anul 1908.
EMIL RACOVIŢĂ (15 noiembrie 1868 – 17 noiembrie 1947) savant, explorator, speolog și biolog român. considerat fondatorul biospeologiei;
ION IONESCU DE LA BRAD (24 iunie 1818 – 16 decembrie 1891) întemeietorul științei agricole românești, agronom, economist, savant și scriitor şi nu în ultimul rănd, revoluționar pașoptist, român.
Poate mai puţin cunoscute vizitatorilor dar cu valoroase contribuţii ce merită amintite, evocăm personalalităţile:
IULIU PRODAN (29 octombrie 1875 – 27 februarie 1959,) a fost printre primii botaniști români care, în lucrările sale despre flora și vegetația României, a descris condițiile ecologice specifice plantelor și zonelor cercetate;
DIONISIE LINŢIA ( 13 august 1880 – 29 august 1952) ornitolog român, a înființat prima Stațiune Ornitologică din România, la Jurilovca-Timișoara și a participat la organizarea Primului Congres al Naturaliștilor din România;
ALEXANDRU BORZA (21 mai 1887 – 3 septembrie 1971) a fost botanist, întemeietorul geobotanicii din România, savant de renume european, a înfiinţat Grǎdina Botanică din Cluj (1920), a organizat primul Congres al Naturaliștilor din România (1931), a fost iniţiatorul unei legi pentru ocrotirea naturii, votată în 1930 de către Parlamentul României.
Din colecția de carte proprie a bibliotecii Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, expunem luna aceasta câteva volume bibliografice.
Vitrina, pe care vă invităm să o vizionaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 ianuarie 2023.
1. Cu Ion Borcea prin veacul frământat, de Victor Mitocaru, ed. Corgal Press, Bacău, 2004;
2. Pe urmele lui Grigore Antipa, de Ştefan Negrea, ed. Sport Turism, Bucureşti, 1990;
3. Emil Racoviţă, de Constantin Motaş şi Constantin Ghica, ed. Meridiane, Bucureşti, 1968 (varianta în limba franceză);
4. Ion Ionescu de la Brad, Sinteze bibliografice la 200 ani de la naştere, de Ion Măzăreanu, ed. Ion Ionescu de la Brad, Iaşi, 2018;
5. Viaţa şi opera botanistului Iuliu Prodan, simpozion, Cluj-Napoca, 1975;
6. Dionisie Linţia 1880-1952, de Andrei Kiss, ed. Orizonturi universitare, Timişoara, 1999;
7. Alexandru Borza, de I. Resmeriţă şi I. T. Tarnavschi, ed. Litera, Bucureşti, 1976.

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Google Map
View Venue Website