- This event has passed.
Bacău: EXPONATUL LUNII AUGUST la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” – Bacău este CĂPUȘA COMUNĂ (Ixodes ricinus)
1 august, 2020 - 31 august, 2020
Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII AUGUST 2020 LA MUZEUL DE ŞTIINŢELE NATURII ESTE
CĂPUȘA COMUNĂ (Ixodes ricinus)
Căpușă comună este un parazit care se fixează pe pielea mamiferelor și omului fiind răspândit în Europa, Africa de Nord și Rusia Centrală.
Căpușele adulte sunt colorate în roșu-brun, însă femelele sunt de culoare cenușiu deschisă după ce s-au hrănit cu sânge. Numele de „ricinus” vine de la asemănarea femelei cu un bob de ricin în momentul când este plină cu sânge.
Masculii sunt de dimensiuni mai mici având o lungime de 2,5-3 mm, iar femelele au 3-4 mm în lungime iar după ce s-au hrănit ajung până la 11 mm. În partea anterioară a corpului sunt piesele bucale dintre care se diferențiază hipostomul – gura căpușei, care prezintă numeroși spini.
Căpușele nu au ochi, iar organele cu care percepe mirosul sunt situate pe tarsul primei perechi de picioare. Aceste artropode au 8 picioare astfel că ele nu sunt insecte, fac parte din clasa arahnidelor, fiind înrudite cu păianjenii. Au patru stadii de dezvoltare: ou, larvă, nimfă și adult.
Pot fi vectori pentru diverse microorganisme patogene omului și mamiferelor, cele mai răspândite boli transmise fiind: babesioza, boala Lyme, infecțiile cu stafilococ auriu, anaplasmoza, febra Q, febra butonoasă.
Cea mai cunoscută infecție transmisă de căpușe este boala Lyme. Cel mai probabil, larvele căpușelor se infectează cu bacteriile din genul Borrelia de la prima gazdă pe care o parazitează după eclozare, cel mai probabil un șoarece. Când este sătulă, se deprinde de gazdă și cade pe sol unde se transformă în nimfă – stadiu în care își caută o nouă gazdă. Dacă este infectată cu bacteriile ce produc boala Lyme, nimfa poate transmite aceste microorganisme noii victime. Când este sătulă, se deprinde de victimă, se ascunde printre ierburi și se transformă în adult urmând să paraziteze și alte gazde. Pentru a transmite boala Lyme, căpușele trebuie să se hrănească pe noua gazdă mai mult de 24 de ore.
Căpușele nu dispar în sezonul rece, ele pot fi active și iarna în zile mai calde.
Deschiși permanent pentru cunoaștere!EXPONATUL LUNII AUGUST 2020 LA MUZEUL DE ŞTIINŢELE NATURII ESTE CĂPUȘA…
Publicată de Muzeul de Stiintele Naturii Bacau pe Sâmbătă, 1 august 2020