Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: EXPONATUL LUNII MARTIE, la Vivariu, este: CARASUL AURIU (CARASSIUS AURATUS)

3 martie, 2020 - 31 martie, 2020

Începând de la 1 martie 2020, EXPONATUL LUNII, la Vivariu, este:
CARASUL AURIU (CARASSIUS AURATUS)
DENUMIRE POPULARĂ: carasul roșu, carasul chinezesc, peștișorul de aur.
RĂSPÂNDIRE PE GLOB: originar din China, a fost introdus în apele naturale din Europa, America de Nord, Australia etc.
RĂSPÂNDIRE ÎN ROMANIA: în România este crescut de acvariști ca pește ornamental în bazine și acvarii; se întâlnește ocazional, scăpat din cultură și în ape naturale.
DESCRIERE:
Exemplarele măsoară între 5 și 45 cm lungime și pot ajunge până la greutatea de 1 kg. Este un pește robust, cu corpul comprimat lateral dar alungit. Are capul scurt și ochi mari. Gura este mică cu buze subțiri. Corpul este acoperit cu solzi colorați frumos verde-oliv, cu pete brune și albastre, burta fiind liliachie. Majoritatea exemplarelor din specia Carassius auratus prezintă varietate de culoare: negru, alb, portocaliu, roşu.
MOD DE VIAȚĂ:
Carasul auriu preferă temperaturi de 20-22 °C, dar poate rezista în iazuri şi atunci când apa este înghețată deasupra. Temperaturile de peste 30°C afectează dezvoltarea acestei specii.
Carasul este un pește care are mare nevoie de oxigen și un volum mare de apă pentru a crește. Toți carașii au capacitatea să crească peste 10 cm. Un spațiu mic poate inhiba creșterea și poate mări frecvența îmbolnăvirilor.
DURATA DE VIAȚĂ:
Speranţa de viaţă este de 15-20 ani în libertate. Recordul de viată pentru carasul auriu a fost de 43 de ani în captivitate.
HRĂNIRE:
Este un pește omnivor care consumă zooplancton, vegetație (mai ales alge). În acvariu consumă pe lângă hrană artificială, musculițe și pâine.
COMPORTAMENT:
Carasul este un pește pașnic care nu agresează alți pești. Totuși este posibil să înghită pești foarte mici. Se poate pune împreună cu alte specii care au cerințe similare referitoare la temperatura și oxigenarea apei. Nu se recomandă în acvariile plantate deoarece au obiceiul să dezrădăcineze și să mănânce plantele.
REPRODUCERE:
Carasul auriu nu prezintă dimorfism sexual. Fecundarea are loc extern. Icrele fecundate sunt adezive și aderă de plante sau obiecte.
VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!

 

Details

Start:
3 martie, 2020
End:
31 martie, 2020
Event Categories:
,

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Vivariu – Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău
Str. Popa Șapcă nr. 3
Bacău, Bacău 600026 Romania
+ Google Map