- This event has passed.
Bârlad: Muzeul „Vasile Pârvan” vă prezintă exponatul lunii martie 2024: mașina de scris tip Continental
3 martie - 31 martie
În luna martie, pentru a marca Ziua Mondială a Scriitorilor, care se sărbătorește în fiecare an la 3 martie, vă propunem spre vizionare un exponat cu totul special prin vechimea și raritatea sa. Este vorba despre mașina de scris tip Continental. Dispozitivul de proveniență germană a fost produs de către compania Wanderer-Werke A.G. Chemnitz, în 1924, chiar acum 100 de ani. Modelul cu seria 252566 este fabricat din fier, are tastatura în limba română funcțională, 5 coloane de taste mecanice (cu diacritice), car mic (pentru hârtie A4) și panglică de imprimare de culoare neagră. Are dimensiunile: L 38=cm, LA=34 cm, l=24 cm și cântărește cca 10 kg, iar la ora actuală, în virtutea trecerii timpului, prezintă urme semnificative de uzură. Concepută ca un dispozitiv utilizat pentru imprimarea textelor, mașina prezintă un design standard, culoarea clasică negru lucios și are aplicată o fotografie reprezentând fabrica Wanderer-Werke A.G. Chemnitz (producătorul). Mașina de scris face parte din patrimoniul muzeului, secția Personalități Bârlădene și Bibliotecă, având nr. de inventar 22210.
Mașina de scris, o invenție importantă a lumii moderne prin folosul pe care l-a adus omului, stă la baza procesului de comunicare încă din secolul al XVIII-lea. Foarte multe personalități istorice și scriitori celebri au folosit mașinile de scris pentru a-și scrie și transcrie operele.
De-a lungul istoriei au fost concepute mai multe tipuri de instrumente și mecanisme menite să faciliteze procesul de scriere. Mașina de scris a fost reinventată de aproximativ 52 de ori, sub diferite forme și dimensiuni – rotundă, dreptunghiulară, trapezoidală, mai lată sau mai înaltă. În anul 1575, un tipograf italian pe nume Francesco Rampazetto a inventat scrittura tattile, o mașinărie care să imprime literele pe hârtie. La 6 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o mașinărie ce putea să imprime literele una după alta. Între anii 1801 și 1808, italianul Pellegrino Turri a inventat o mașinărie cu care să poată să scrie prietena sa oarbă Contesa Carolina Fantoni da Fivizzano.
Începând cu anul 1873, când prima mașină de scris a fost comercializată de Remington, frecvent se fabricau sute de mașini de scris, apărând modele noi aproape în fiecare an. Mașinile de scris au avut mare succes și aproape toată lumea putea avea o mașină de scris.
Mașinile de scris cu tastatură în alte limbi au fost adaptate pentru a avea caractere speciale prin înlocuire și sudare. Mașinile de scris vechi cu tastatură în limba română au fost modificate la un moment dat pentru a avea diacritice. Însă, din cauza comunismului în România, doar anumiți membri de partid sau persoane susținute de regim aveau dreptul de a deține o mașină de scris, și numai cu autorizație, având obligația de a înregistra scrisul mașinii periodic. De aceea, dispozitivele cu tastatură în limba română sunt mai rare. 1