- This event has passed.
Bistrița: expoziția de pictură NOD, Georgiana și Eusebiu Josan, Complexul-Muzeal Bistrița-Năsăud
5 mai, 2022 - 31 mai, 2022
Complexul-Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită joi în data de 5 mai de la orele 18 la vernisajul expoziției de pictură intitulată NOD a artiștilor plastici Georgiana și Eusebiu Josan, curatoriată de Lina Țărmure.
NOD reunește direcțiile a doi artiști aparent diferiți, însă guvernați de aceeași nevoie de abstractizare a trăirilor interioare, a gândurilor și experiențelor trăite sau visate.
Georgiana Manea Josan (n. 1974, București) alcătuiește un discurs vizual care se conturează tot mai mult – aproape exclusiv – în jurul unui univers vegetal, mereu inspirat din peisajele documentate de artistă în călătoriile sale. Așadar, Georgiana își creează, printre zgomotele și betoanele orașului, propriile grădini abstractizate, înconjurate de alte panorame naturale, realizate în diverse planuri și straturi de vopsele de ulei, acrilic sau lavabilă. Weltanschauung-ul îi este completat de diverse elemente simbolice, precum ochiul, care lasă loc unor interpretări ce vizează dimensiuni spirituale și culturale.
Eusebiu Josan (n. 1968, Sebeș) se auto-caracterizează ca fiind „într-o continuă convulsie”, fapt ce reiese (și) din asocierile sau disocierile de culori folosite în compozițiile sale. Deși convulsia apare ca ceva spontan, artistul se identifică cu acest concept în măsura în care șocurile îi conferă o viziune prevestitoare a rezultatului final, la care tinde să acceadă prin diversele „calcule” și structuri de lucru extrem de gândite în prealabil. Lucrările sale devin, așadar, prelungiri abstracte ale gândurilor și structurilor neuronale care devin parte integrată în travaliul artistului. Arhitectura compozițională a lucrărilor integrează urmări ale comoțiilor sale, metamorfozate în dimensiunea gestualistă pe care Eusebiu Josan o manifestă pe pânzele sale.
Precum în fizică, cei doi formează un cuplu caracterizat de două forțe egale – în acest caz, mânate de o energie abstractă – însă de sensuri opuse. Pe de-o parte, se conturează diverse stări contemplative care converg într-o transă guvernată de sentimente definitorii pentru rezultatul final, iar la polul opus se observă un discurs cerebral, determinat de rațiune. Totuși, cele două constante se intersectează într-o zonă care înglobează elemente specifice celor doi: apartenența la elementele eterice, integrarea diverselor simboluri care conferă privitorului o direcție de interpretare și, nu în ultimul rând, nevoia de amprentare în universul bidimensional, specific pânzei, a stărilor lăuntrice.
Vă aşteptăm cu drag!