Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bran: OBIECTUL LUNII NOIEMBRIE 2022 – cufăr cu valori

17 noiembrie, 2022 - 30 noiembrie, 2022

Orice obiect de valoare este păstrat într-un cufăr, aşa cum, orice muzeu este un cufăr cu valori în care găsim un patrimoniu pe măsură.
Una dintre valorile regăsite în colecţia Muzeului Naţional Bran este şi această ladă săsească, care datează din anul 1831 şi este clasată în categoria Tezaur.
Această piesă este de formă paralelipipedică, de dimensiuni mici, din scânduri de brad îmbinate în coadă de rândunică.
Capacul are două balamale, iar pe partea din faţă se regăseşte încuietoarea din fier. În interior se află o casetă (pui), cu capac, pentru păstrat acte şi valori. Atât fundul cât şi capacul sunt mărginite pe canturi de şipci profilate.
Partea din faţă a casetei şi la extremităţi sunt dispuse două elemente de lemn, sculptate. Faţă şi capacul sunt pictate în tempera cu un fond verde-albăstrui, pe care se află câmpuri ornamentale florale. Tot pe partea din faţă se află două casete cu deschidere în semicerc, delimitate de baghete profilate. În casete, pe un fond galben, se află câte un coş cu flori (garoafe, narcise) în verde, roşu, alb, maro, albastru şi negru. Între casete se află trei câmpuri decorate cu motive vegetale în volute şi cu buchete de flori.
Pe capac se află un câmp dreptunghiular, delimitat de un chenar dublu, alb şi roşu. În interiorul chenarului, pe un fond brun-roşcat, se află două buchete de flori simetrice faţă de o floare centrală, în culorile roşu, alb, verde, albastru şi galben.
Câmpul central este înconjurat tot de flori. Pe interiorul capacului se regăseşte inscripţia: „KATHARINA SCHULER 1831”.

Organizer

Muzeul Național Bran
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Bran
str. Aurel Stoian nr. 14
Bran, Brașov Romania
+ Google Map
View Venue Website