Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Muzeul U.P.B. aduce în atenția publicului vizitator „model Stabilopod”, invenția inginerului român Mircea Ulubeanu.

1 octombrie, 2019 - 31 octombrie, 2019

Începând cu 1 octombrie 2019, în cadrul programului „Exponatul lunii”, Muzeul U.P.B. aduce în atenția publicului vizitator „model Stabilopod”, invenția inginerului român Mircea Ulubeanu.
Absolvent al Școlii Politehnice din București – Secția Construcții (1938), Mircea Ulubeanu a proiectat stabilopodul, care s-a dovedit a fi mai bun decât tetrapodul francez, pentru zona Mării Negre. Au fost necesare numeroase experienţe de laborator, pe care le-a realizat cu ajutorul inginerului Mircea Lateş. Au fost simulate efectele valurilor asupra blocurilor de beton şi eficienţa lor în apărarea digurilor, la capătul stabilopodului s-au încercat mai multe feluri de terminaţii: rotunde, pătrate, triunghiulare. După mai multe încercări s-a ajuns l-a concluzia că varianta optimă este blocul de beton în formă de stea, cu patru suporturi, prevăzuţi la capete cu protuberanţe de forma unor creste rotunjite, constituind ansambluri stabile. Această formă permite agățarea stabilopozilor unul de altul, lăsând un spaţiu suficient ce permite valurilor să se spargă pierzându-şi puterea. Invenţia a fost brevetată în 1965 în România, apoi în Anglia, Germania, Franţa, India, Italia, Japonia.

Detalii

Începe:
1 octombrie, 2019
Se termină:
31 octombrie, 2019
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Universitatea Politehnica din București (UPB)
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Universității Politehnice
Calea Griviței nr. 132, Polizu - Corp M, sector 1
București, București 010707 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare