Un nou concert ”Cartografii sonore” la sfârșitul lunii octombrie la Muzeul Hărților
Locație: Muzeul Național al Hărțillor și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București
Dată: Marți, ora 31 octombrie, începând cu ora 18.00
Acces: pe bază de înscriere la comunicare@muzeulhartilor.ro și bilet, preț 8 lei/persoană
După un itinerariu sonor început în luna februarie, stagiunea „Cartografii sonore” prezintă o nouă hartă istorică ce își va revela povestea prin intermediul muzicii clasice. În seara zilei de marți, 31 octombrie, de la ora 18:00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, evenimentul va aduce în prim plan o hartă ce reprezintă vechi teritorii dacice, realizată la Anvers în anul 1595 de celebrul cartograf Abraham Ortelius.
„Dacia, Moesia. Descrierea veche” este o hartă istorică ce se remarcă prin bogăția informațiilor, oferite în limba latină: localități dacice, ape și munți cu vechile denumiri. Pe cursul râului Sargeția apare o inscripție ce semnalează locul unde „regele Decebal și-a îngropat comoara”.
Prelegerea despre harta vedetă va fi susținută de istoricul dr. Silviu Anghel și va fi urmată de concertul Chordis Quartet. Inspirat de teritoriile descrise de hartă, programul va cuprinde lucrări de Haydn – Op. 20 nr. 2 în Do major și L. van Beethoven – Op. 18 nr. 4 în Do minor.
Accesul se face pe bază de înscriere la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro și prin achitarea biletului de 8 lei/persoană.
***
Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România în cele peste 100 de concerte organizate anual. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni în această Stagiune s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.
După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă inedită asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.
Directorul MNHCV, Cristina Toma, la deschiderea Stagiunii: „La MNHCV publicul va găsi o colecție unică în România și rară în lume. Ne propunem să devină un spațiu de întâlnire al artelor, științelor și culturii, un centru de studiu al hărților preferat atât de către specialiști cât și de către publicul larg.”
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume, în general hărțile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, în timp ce cărțile sunt apanajul bibliotecilor.
Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române dar și țările Europei și alte continente. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.
Găzduit într-o clădire construită în perioada interbelică, într-un stil ce aduce aminte de palatele venețiene de secol XV, Muzeul își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor și un centru pentru studierea și reconsiderarea