Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Atelier de modelaj în lut. Despre expoziția: „Chip Cioplit”, MARe/Muzeul de Artă Recentă, duminică, 9 octombrie

7 octombrie, 2022 @ 08:00 - 17:00 EEST

Atelier de modelaj în lut. Despre expoziția: „Chip Cioplit”
Trainer Ana-Olivia Lăzărescu
Duminică, 9 octombrie
Orele 12:00 – 15:00
Copii de 4-7 ani (12:00 – 13:00)
Copii de 8-12 ani (13:30 – 15:00)
60 de lei/participant.
Partener MARe: UniCredit Bank.
Partener programe educaționale:
Cambridge School of Bucharest
GinArt Joc
Fotografie după lucrarea “Grimasă” (2019), semnată de Stephan Balkenhol – parte din expoziția: “Chip Cioplit. Stephan Balkenhol”
Foto credit: MARe/Muzeul de Artă Recentă
***Înscrierile se fac doar pe adresa de e-mail: educational@mare.ro
cu mesajul: “Chip cioplit”unde menționați grupa de vârstă și numărul de copii participanți.
La acest atelier copiii vor vizita expoziția temporară “Chip Cioplit” a artistul german Stephan Balkenhol și vor învăța să modeleze în lut chipuri și figuri umane. Cei mici își vor dezvolta abilitățile motorii fine ale mâinilor, iar cei mari își vor îmbunătăți viziunea asupra tridimensionalului. Mintea va fi pusă la încercare și totodată ne vom exersa îndemânarea. În plus, modelarea are efecte benefice asupra sistemului nervos al copiilor, în general.
Artiștii au creat portrete ale oamenilor cu mii de ani în urmă. În sculptură, un portretul unei persoane include adesea gâtul și o parte a umerilor și a pieptului. Aceste opere de artă sunt numite busturi portret – forme tridimensionale cu înălțime, lățime și adâncime.
Observând atent sculpturile din expoziție, participanții vor sesiza figuri familiare, ale unor oameni obișnuiți, dar care sunt prezentate precum clasicile sculpturi sau statui cu eroi istorici. De data aceasta nu este vorba de o reprezentare a unor idoli, ci de acei oameni pe care îi întâlnim pe stradă, în vizite, în magazin, în plimbările noastre, care ne pot fi prieteni, colegi de școală sau membri ai familiei. Poate fi oricine, putem fi chiar noi înșine. Copiii vor fi provocați să creeze diferite narative, încercând să identifice în sculpturile lui Stephan Balkenhol ceva familiar, elemente care le amintesc de cineva cunoscut și să construiască o descriere și o poveste asociată personajelor.
Copiii vor afla mai multe despre sculptura în lemn și despre felul în care artistul german cioplește, conferind sculpturilor sale un aspect nefinisat, aspru și, astfel, reușind să reinterpreteze ideea de corp și de corporalitate, în cheie ludică.
Folosirea unor proporții distorsionate, reprezentarea unor figuri îmbrăcate absolut obișnuit și cu expresii injctate de umor, Balkenhol creează o estetică ușor accesibilă, cu care copiii pot interacționa și pe care o pot înțelege cu ușurință. Astfel, participanții vor putea observa îndeaproape tehnica cioplirii în lemn, îi vor găsi practicabilitatea și vor putea face la final o comparație între modelaj și sculptură. Nu toate obiectele de artă sunt realizate prin aceeași metodă, chiar dacă rezultatele sunt tridimensionale.
Sensibilitatea lui Balkenhol este copilărească, apropiată de cea a micuților. Lucrările de relief în lemn ale acestuia amintesc de portrete tradiționale sau de sculpturi medievale, dar în același timp rezonează cu fotografii contemporane ale altor artiști internaționali (Thomas Ruff și Jeff Wall, ambii fiind prezentați în expozițiile muzeului).
În atelierul muzeului copiii vor manevra lutul folosind diferite ustensile pentru a obține forma dorită. Vor învăța cum să modeleze chipuri și figuri umane, lipind diferite părți ale feței pe zone decupate în prealabil (de exemplu ochii îi pot realiza prin decuparea formei în chip și lipirea lor cu apă).
La final, fiecare va reuși să dea formă unei figuri umane, realizate în lut.
Participanții vor învăța despre:
– artistul german Stephan Balkenhol și modul acestuia de a lucra;
– sculptura în lemn;
– diferența dintre sculptură și modelaj;
– analiza unei sculpturi într-un mod coerent și cu referințe la istoria artei;
– metode de storytelling pornind de la câteva elemente vizuale;
– realizarea propriei figuri umane modelând în lut.

Details

Date:
7 octombrie, 2022
Time:
08:00 - 17:00 EEST
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1783827931970811/

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website