Loading Events

« All Events

București: exponatul lunii mai 2024 la Muzeul Municipiului București: Aritmometru, cca. 1930 – 1940, Fabrica Original – Odhner, Göteborg (Suedia)

1 mai - 31 mai

Aritmometru, cca. 1930 – 1940, Fabrica Original – Odhner, Göteborg (Suedia)
Calculatorul este astăzi parte din viețile noastre. Accesibil și rapid pare că se mișcă fără efort. În spatele lui, este un proces anevoios de mii de ani. Pentru a ajunge la formele de astăzi, baza pentru aceste obiecte a fost reprezentată de mașinile de calcul, acționate manual. Conceptul a fost folosit încă din Antichitate, iar exemple elocvente sunt abacul și mecanismul de la Antikythera. Mai târziu, Leonardo Da Vinci, Blaise Pascal, Gottfried Wilhelm Leibniz, Thomas de Colmar sunt câteva dintre personalitățile care au contribuit la dezvoltarea domeniului. Charles Babbage (1791-1871) a proiectat prima mașină de calculat cu posibilitatea de programare. În 1837 a început construcția însă nu a terminat-o, iar algoritmul pentru această mașină a fost scris de Ada Lovelace, matematiciană engleză, cunoscută astăzi ca primul programator din istorie.
Cum forma fizică a proiectului lui Babbage nu a fost finalizată, un alt inventator a proiectat o mașină de calcul compactă, pe care a produs-o în masă, dominând piața de specialitate timp de câțiva zeci de ani. În 1874, Willgodt T. Odhner, un inginer suedez stabilit la Sankt Peterburg a proiectat o mașină de mici dimensiuni, circa 5 kg, care putea să efectueze patru operații matematice: adunare, scădere, înmulțire și împărțire. Modelul lui Odhner a pornit de la modificarea aritmometrului lui Thomas de Colmar (1785-1870), căruia i-a înlocuit cilindrul lui Leibniz cu rotorul cu zimți. Inițial, invenția lui a fost primită cu succes însă producția a fost lentă. După o perioadă în care patentul a circulat în mai multe state europene, Odhner începe fabricarea unei mașini în 1886, într-o mică manufactură din Sankt Petersburg, iar de aici a ajuns la producție națională și europeană, după revoluția din 1917. În colecția noastră a ajuns una dintre mașinile produse de fabrica Original-Odhner în Suedia care reia, cu puține modificări, modelul lansat de Willgodt T. Odhner în 1886.
Bibliografie:
Matthew L. Jones – „Reckoning with Matter. Calculating Machines, Innovation, and Thinking about Thinking from Pascal to Babbage”, The University of Chicago Press, 2016
Ernest Martin, „The calculating machines. Their History and development”, The MIT Press, London, 1992
Autor text: Nicoleta Bădilă, muzeograf, Biroul Istorie Modernă și Contemporană

Venue

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Google Map