- This event has passed.
București: Hărți, fabule și basme. Expoziție cu lucrări realizate de cei mici pentru cei mari
29 ianuarie, 2021 - 5 februarie, 2021
Hărți, fabule și basme.
Expoziție cu lucrări realizate de cei mici pentru cei mari
Expoziție cu lucrări realizate de cei mici pentru cei mari
Organizatori: MARe/Muzeul de Artă Recentă și Goethe-Institut București
Eveniment în cadrul proiectului Înseninare, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii
Sponsori oficiali ai proiectului Înseninare: Volvo și Fundația Spandugino
Parteneri media: Radio România Cultural și Zile și Nopți
Expoziția va fi deschisă publicului între 29 ianuarie – 5 februarie
Program de vizitare: luni-vineri, orele 16-20; sâmbătă, orele 11-17, cu o programare în prealabil la adresa pavilion32-bucuresti@goethe.de
Curatori: Elena Ghițoiu & Ana Lăzărescu
Ziua Națională a Culturii devine leitmotiv curatorial pentru echipa MARe de Mic, în cadrul expoziției “Hărți, fabule și basme” – realizate de cei mici pentru cei mari în parteneriat cu Goethe-Institut.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 29 ianuarie, orele 18:30- 19:00 la Goethe-Institut București, Calea Dorobanților, nr. 32, Sala Foaierului, Pavilion 32.
Conținând peste 30 de lucrări abstracte și figurative realizate în acrilic pe carton, de copii, care au participat la atelierele de creație organizate la MARe/Muzeul de Artă Recentă în duminicile din 17 și 24 ianuarie, expoziția este extinsă audio și cuprinde o instalație sonoră prin care este redată narativ ambianța spațiilor expoziționale și vocile copiilor de la atelierele de creație.
Concept: La MARe, ziua Culturii Naționale înseamnă și ziua culturilor naționalităților, care transpar prin diversitate stilistică, în lucrări de artă semnate de artiști, care provin din diferite ținuturi geografice ale țării dar și din afara ei. Lucrări ale unor artiști români, maghiari, germani, italieni, artiști, care lucrează în România – în 32 de orașe ale țării – sau peste hotare, devin repere culturale edificatorii pentru copii, accesibile în expoziția Din senin /Out of the Blue.
Pentru cei mici, Cultura Națională devine o alegorie la genul feminin, sau un altfel de personaj complex, înzestrat cu spirit folcloric dar și cu o diversitatea culturală prezentă pe tărâm românesc și vizibilă în lucrările din expoziția Din senin/ Out of the Blue. Trainerii Mare de Mic au inițiat pentru copii un demers de ”geografi” cu o mică și jucăușă abordare antropologică, pe “harta” spațiilor expoziționale, unde lucrările artiștilor sunt puncte importante, de pe hartă, care desemnează originea lor.
Lucrările vor fi legate, așadar, nu doar de numele și de persoana artistului, ci și de locul în care acesta trăiește, lucrările devenind ”vehicule”, ”portaluri” prin care copiii vizitează o întreagă lume, într-o singură expoziție, ca mai apoi să sa devină sursa principală de inspirație pentru ei, în realizarea propriilor lucrări din expoziția dedicată lor – “Hărți, fabule și basme.”
Program eveniment:
Între 17:30 – 18:30, va avea loc o conferință pe marginea expoziției și a artei din România. Conferința se va desfășura fără public, dar cu transmitere live, (pe pagina de Facebook a Goethe-Institut București).
Vor participa: Dr. Joachim Umlauf, (directorul Goethe-Institut București), Erwin Kessler, (directorul fondator al MARe/Muzeul de Artă Recentă), Cristian Vechiu, (curator, MARe), Elena Ghițoiu și Ana Lăzărescu, (traineri în departamentul de programe educaționale al MARe).
18: 30 – 19:00 va avea loc vernisajul expoziției Hărți, fabule și basme.
Premiul cel MARe pentru copii va fi anunțat de echipa curatorială a MARe, pe 31 ianuarie, în cadrul ceremoniei de decernare Dă-te mare, urmând ca autoarea/autorul lucrării să beneficieze de acces gratuit la toate atelierele de creație pentru copii, desfășurate la MARe în tot anul 2021.
Premiul va fi decernat de invitata noastră specială, Andreea Răducan.