- This event has passed.
București: Linii de plutire. Ioana Miron și Răzvan Țupa, 2 septembrie 2021, la MARe/Muzeul de Artă Recentă
2 septembrie, 2021
Linii de plutire.
Ioana Miron și Răzvan Țupa
Ioana Miron și Răzvan Țupa
Joi, 02.09.2021
Ora 19:00
Grădina MARe (Beans&Dots)
Primăverii 15
Ora 19:00
Grădina MARe (Beans&Dots)
Primăverii 15
Intrare liberă
Coordonator: Ioana Iuna Șerban
***
CONCEPT
CONCEPT
Corpuri româneşti. Conexiunea grafică.
”Atunci când sintaxa limbajului întâlneşte expresia vizuală, putem vorbi despre crearea unor legături funcționale de comunicare vizuală în limbaj grafic, o succesiune a cadrelor din diverse paliere ale realului, comasate sub forma unui discurs poetic fluid, dinamic, o ,,coloană sonoră pentru rulaj oniric deviat” .
Am pornit de la idea colajului. Al colajului poetic ilustrat. Textele lui Răzvan Ţupa sunt concepute pe eşantionul unui mix urban de cadre şi stări. Starea poetică poate fi transpusă cu uşurinţă în crochiu. Imagini de tip diafim, cadru după cadru, se succed sub forma unor scurtmetraje, în care se suprapun cadrele vizuale cu cele poetice.
Ceea ce Răzvan reuşeşte ireproşabil este să capteze şi să atragă în discursul său poetic este tuşa, linia, eboşa, dinamismul limbajului vizual, ulterior transpus grafic în imagini alb-negru, care trimit spre zona benzilor desenate şi a pop art-ului. Un melanj aproape coregrafic al discursului vizual, în care să te joci cu propriul cosmos şi să-ţi însuşeşti diversele depersonalizări.
Derapajele aparent la întâmplare se concentrează în jurul unui flux discursiv sub forma unui colaj urban ritmat. Cadre cărora li se succed realităţi extrinseci. Şi asta fascinează. Mergând pe aceeaşi idee a graficii poetizate, am reuşit să scot cumva în lumină o altfel de poetică vizuală, mixtă, a colajului. Jocul limbaj-grafică are un plus de forță datorat lecturii bidimensionale.
Cred că poezia vizuală reinventează limbajul, făcând apel la regândirea imaginilor, la forţe ale căror mecanisme re-construiesc şi reansamblează structurile stilistice, întreaga textualitate devenind un cod complex, o recompunere a limbajului la nivel vizual-estetic, ce au ca scop principal evaziunea și intruziunile în acest tip de structură, a benzii desenate, a lirismului de tip urban art.” (prezentare de Ioana Miron)
”Corpurile românești au fost din start texte scrise pentru reformularea modului de comunicare atunci când e vorba de poezie. Publicarea în volum a funcționat numai ca un prim pas. Fiecare prezentare publică se constituie într-o „ediție diferită”. Ioana a găsit acest mod de lectură grafică a poemelor.
De la primele discuții legate de forma pe care o pot lua poemele odată ce capătă o dimensiune vizuală, demersul nostru a inclus treptat privitorul. Pentru prezentarea completă nivelului textual și celui grafic îi vom adăuga un spațiu performativ.
Desenul și cuvântul scris vor intra în procesul rostirii și al scrierii pe suprafețe transparente în cadrul evenimentului pe care îl propunem. Benzile de desen și text expuse vor fi prezentate într-o lectură performativă care va include sublinieri vocale și grafice live.” (prezentare de Răzvan Țupa).
DESPRE PARTICIPANȚI
Ioana MIRON s-a născut pe 10 noiembrie 1989, la Botoşani. A absolvit Liceul de Arte Ştefan Luchian, secţia Pictură. A studiat Litere şi Drept în cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
Poemele ei au câştigat mai multe premii în concursurile dedicate autorilor nepublicaţi încă. A susţinut licenţa cu o lucrare despre Max Blecher, iar studiile de master le-a încheiat cu un studiu privind impactul dintre limbajul vizual şi cel verbal în cărţile ilustrate pentru copii, cu aplicaţie pe Alice în ţara Minunilor şi ilustratorii acesteia .
A debutat cu volumul de poezii Picaj, Casa de Pariuri Literare, 2016. Poemele sale au fost traduse în spaniolă, catalană, maghiară, franceză. Trăieşte înBucureşti. În prezent este traducător şi ilustrator. Este membra PEN România.
Răzvan ȚUPA s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum, „fetiş” (2001), a obținut Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“ (Botoşani, 2002). În 2003, „fetiş – o carte românească a plăcerii” a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite, apărute la Editura Vinea.
Au urmat volumele „corpuri româneşti” (Cartea Românească, 2005) și „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti” (Casa de Editură Max Blecher, 2011).
Răzvan Țupa este unul dintre fondatorii revistei de poezie „Versus-Versum”, pe care o perioadă a condus-o ca redactor-șef (2005 – 2007). A fost redactor-şef al revistei „Cuvântul” (2006-2008). A participat la festivaluri, ateliere si lecturi de poezie în România (Bucureşti, Brașov, Constanţa, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Buzău) şi în străinătate (Berlin, Bratislava, Budapesta, Chişinău, New York, Paris, Praga, Roma, Rotterdam, Stockholm, Tel Aviv şi Zagreb).
A conceput 145 de întâlniri din seria Poeticile cotidianului, iar în septembrie 2010 a lansat Atelierelationale, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Serile literare organizate între 2005 şi 2010 sunt documentate în volumul „Poeticile cotidianului de la seri de literatură în mişcare la Republica Poetica” (Casa de Pariuri Literare, 2015). Răzvan Țupa Scrie pe poetic.ro şi este membru Pen Club Romania.