Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 3 martie 2023, ora 18.00, la un remember închinat poetului, romancierului și traducătorului Benedict Corlaciu, primul traducător în limba română a extraordinarei povești a „Micului Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry.

3 martie

Vineri, 3 martie 2023, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 3 martie 2023, ora 18.00, la un remember închinat poetului, romancierului și traducătorului Benedict Corlaciu, primul traducător în limba română a extraordinarei povești a „Micului Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry.

Evenimentul, inițiat de fiica scriitorului Ana Christina Corlaciu-Corlay, își propune să evoce viața și personalitatea acestuia și să prezinte publicului manuscrise, cărți și obiecte personale care au aparținut lui Ben. Corlaciu.

Benedict Corlaciu a debutat colaborând la ziarul „Timpul” (1940) și la revista „Albatros”(1941).

Evoluând în cercurile de avangardă, a fost prieten cu Miron Radu Paraschivescu, Dimitrie Stelaru, Geo Dumitrescu, Constant Tonegaru, între alții. „Tavernale” (1941) este prima plachetă de poezii a benjaminul generației interbelice. „Noaptea la Ipotești” (1957) și „Cazul Doctor Udrea” (ediția I, 1959) sunt primele publicații de proză.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ben. Corlaciu devine responsabilul cultural al Casei Scriitorilor în 1965 și redactor-șef al „Almanahului Literar” (edițiile 1969-1970-1971).

Dragostea lui pentru Franța l-a determinat să traducă „Micul Prinț”, precum și versuri ale lui Blaise Cendrars. În 1979 devine membru asociat al PEN Club-ului francez.

Despre cartea sa „Moartea lângă cer”, Benedict Corlaciu mărturisea „că omul e dator să nu rămână doar un număr, agățat de poarta vieții sale izolate. Fiecare e mai mult decât un om – sau trebuie să lupte spre a deveni.”

Evenimentul marchează, totodată, împlinirea a 80 de ani de la publicarea vol. „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry (1943). Cartea a apărut mai întâi în engleză, la 6 aprilie 1943, la Editura Reynal & Hitchcock, din New York, iar apoi în Franța, la Gallimard, în noiembrie 1946. Prima traducere a cărții „Micul Prinț” a apărut în 1962, la Editura Tineretului.

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Hartă Google